MonPlaneta
Agricultura acorda una proposta d’ajuts per a les oliveres afectades pel Filomena
Olivera trencada pel pes de la neu del temporal Filomena
Olivera trencada pel pes de la neu del temporal Filomena | ACN

El Departament d’Agricultura ha presentat aquest dijous en el marc de la Taula Sectorial de l’Oli la proposta d’ajuts per a la recuperació del potencial productiu de les finques de les explotacions d’olivera afectades pel temporal Filomena. Les característiques de l’ajut, treballat conjuntament amb les organitzacions agràries, s’adaptaran a les especificitats del cultiu. L’import de l’ajut es calcularà a partir d’un mòdul base equivalent al valor de collita del conreu de l’olivera d’un any, diferenciant tres tipologies de conreu (secà, regadiu i superintensiu). L’import que rebrà cada beneficiari anirà en funció del dany comprovat, tenint en compte dos trams de danys de reducció del potencial productiu (del 30% al 60% i més del 60%).

Podran ser beneficiaris d’aquest ajut les persones joves agricultores, les persones professionals agràries i les Empreses Agràries Prioritàries. Una vegada convocat l’ajut i rebudes les sol·licituds, els serveis tècnics del Departament d’Agricultura faran visites a totes les finques per tal de comprovar el nivell de dany declarat i es resoldrà la sol·licitud d’ajut.

Al marge dels ajuts, Agricultura també està treballant en l’adaptació de les assegurances actuals per tal que donin una millor resposta a les possibles adversitats climàtiques futures, en especial els danys produïts per nevades. En aquest sentit, s’ha format un grup de treball amb el Departament, Agroseguro i el sector.

El temporal Filomena va afectar el 9 i 10 de gener, principalment, el conreu de l’olivera. Els municipis més afectats van ser aquells on el gruix de neu va ser considerable i el pes de la neu va provocar el trencament de branques. El temporal es va produir quan, pràcticament, s’havia acabat la collita, cosa que va permetre salvar-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa