MonPlaneta
AGBAR llança una xarxa de vigilància COVID-19 a Catalunya
  • CA

AGBAR ha desenvolupat COVID-19 CITY SENTINEL, una solució de monitorització de les aigües residuals per quantificar la presència del virus SARS-CoV-2. Aquesta eina innovadora, que combina pla de mostreig adaptat, anàlisis ràpids de RT-qPCR i accés a un observatori digital, ja està implementada a Catalunya per realitzar un seguiment de l’evolució del virus en aigües residuals i anticipar l’aparició de possibles nous brots en la població. A través d’aquest sistema de vigilància es preveu monitoritzar més poblacions al territori espanyol en un curt espai de temps.

La col·laboració amb experts, encapçalats pel Dr. Albert Bosch, especialista mundialment reconegut en el camp de la virologia aquàtica adscrit a la Universitat de Barcelona, garanteix la validació dels plans de mostreig adaptat, amb punts i freqüència mostrals que s’ajustaran atenent a criteris poblacionals i epidemiòlegs. “Fins ara hem anat a remolc de la malaltia. La vigilància del SARS-CoV-2 a aigües residuals ens permet avançar-nos als casos de COVID-19 per adoptar mesures efectives immediates davant una possible nova onada d’infeccions”, explica el Dr. Albert Bosch. D’aquesta forma, Agbar posa a disposició dels municipis la seva experiència i coneixement de xarxes de sanejament i control d’abocaments per sectoritzar el clavegueram del municipi en zones d’influència que ajuden a traçar l’origen del SARS-COV-2 quan sigui detectat. De la mateixa manera, els laboratoris LABAQUA, referència nacional en implantació de tècniques de PCR per matrius ambientals, són capaces d’entregar resultats fiables en menys de 48 hores fent servir marcadors genètics de SARS-COV-2 en aigües residuals.

Segons destaca el representant de la companyia, Manuel Cermerón: “AGBAR posa a disposició dels gestors públics i del teixit empresarial l’observatori digital de SARS-CoV-2 en aigües residuals més rellevant del territori nacional, unint el seu coneixement en operació avançada de xarxes i en tècniques ràpides de detecció de patògens, amb les dades i experiència d’anys en vigilància epidemiològica”. Un cop les mostres representatives han estat escollides i analitzades al laboratori, els resultats es transfereixen de manera automàtica a una plataforma digital. Aquesta eina permet al gestor públic visualitzar gràficament les dades, a través d’un mapa dinàmic del municipi amb una sectorització per zones d’influència que facilita traçar l’origen del SARS-CoV-2. A més, serveix com a observatori únic d’informació agregada combinant els resultats analítics amb els indicadors d’evolució sanitària del municipi. Permet també a les administracions públiques i sanitàries prestar més atenció a les instal·lacions i edificis crítics i de risc elevat, com residències, hospitals o centres de salut.

Aquesta solució s’ha desenvolupat a partir dels resultats de l’estudi d’investigació -projecte Reveal- llançat fa uns mesos, orientat a realitzar la caracterització del virus SARS-CoV-2 en aigües superficials, aigües residuals i fangs de depuradora, amb objecte de fer seguiment del grau d’incidència de la COVID-19 i de la seva evolució, així com disposar d’un sistema d’alerta primerenca de possibles futurs rebrots de la malaltia. Cetaqua, Centre Tecnològic de l’Aigua, lidera l’estudi, en el qual s’han realitzat ja centenars de mostres a 5 ciutats espanyoles amb diferent incidència de l’epidèmia (amb un total de més de 6 milions de persones -Àrea Metropolitana de Barcelona, Alacant, Múrcia, Ourense, Sabadell-). A l’estudi s’ha comptat amb l’experiència de Labaqua i amb la capacitat analítica i l’experiència tècnica del laboratori d’Aigües de Barcelona, a més de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Santiago de Compostela, i de les operadores CASSA, Aguas de Alicante i Viaqua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa