MonPlaneta
Acusen l’Ajuntament de Vilanova de destruir part del camí ramader cap a la Cerdanya
Una part del camí ramader a Vilanova i la Geltrú
Una part del camí ramader a Vilanova i la Geltrú | ACN

Diverses entitats ecologistes de Vilanova i la Geltrú i el Garraf han acusat l’Ajuntament de destruir part d’una replantació feta a l’Ortoll, on comença l’històric camí ramader que unia el municipi amb la Cerdanya. El col·lectiu, encapçalat per ARBA Litoral i la Plataforma Salvem l’Ortoll, denuncia que l’Ajuntament ha netejat el terreny amb maquinària pesant inapropiada i ha “esclafat” prop de 200 exemplars plantats a principis del 2019. Al mateix temps, expliquen que la replantació de l’any passat es va fer amb el vistiplau de l’Ajuntament, seguint un conveni amb què el consistori es comprometia a fer-se càrrec del reg de la zona. Un acord que asseguren que el govern ha incomplert.

Les entitats denunciants recorden que la recuperació de l’Ortoll, i especialment de l’antic camí ramader, ha agafat embranzida els darrers anys. Després de recuperar el primer tram de la Carrerada el 2017, ara fa dos anys que les dues plataformes van impulsar la neteja d’un nou sector, de gairebé 1 km de llargada. Així, recorden que a principis del 2019 desenes de voluntaris van plantar prop de 700 plantes autòctones “de gran valor ecològic”, com alzines, garrics, sabines, llentiscles, ullastres, garrofers i pins blancs, entre d’altres. Una operació que es va repetir a principis d’aquest 2020 amb 400 plantes més. La majoria dels exemplars, asseguren, havien estat conreats en vivers de les entitats de forma altruista.

El col·lectiu ecologista subratlla que la replantació es va fer seguint un conveni signat amb l’Ajuntament de Vilanova, amb el qual el consistori assumia el reg i la neteja de la zona restaurada. Un compromís que asseguren que ha incomplert. Alhora, lamenten que a principis d’aquest mes d’agost van trobar-se la zona malmesa per l’actuació d’una maquinària pesant que va destruir 200 plantes i va deixar al descobert centenars de tubs i plàstics. Les entitats acusen l’Ajuntament d’haver actuat amb “inconsciència ecològica” i han presentat una queixa formal al consistori, mentre públicament exigeixen que es depurin responsabilitats a la Regidoria de Medi Ambient. La denúncia pública la signen Arba Litoral, la Plataforma Salvem l’Ortoll, Garraf Coopera, La Foixarda, la Plataforma de Camins Escolars de Vilanova i la Geltrú i totes les agrupacions d’Arba arreu de Catalunya i l’estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa