MonPlaneta
Els activistes mediambientals són víctimes d’assassinat en un 13% dels casos, segons la UAB
  • CA
L'activista defensor de les papallones monarca, Homero Gómez
L’activista defensor de les papallones monarca, Homero Gómez, assassinat el passat mes de febrer | Facebook

Els activistes de causes mediambientals arreu del món són víctimes d’altes taxes de criminalització, violència i assassinats, segons un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que ha analitzat 2.743 conflictes arreu del planeta. En el 20% dels casos, les accions de protesta que protagonitzen els activistes tenen conseqüències en forma de denúncies, multes, litigis i penes de presó. En el 18% dels casos són víctimes de violència física, i en el 13% dels casos són assassinats.

L’estudi destaca que aquestes conseqüències són especialment freqüents entre les poblacions indígenes del planeta i en conflictes relacionats amb la mineria i l’ús de la terra. En aquest casos, la criminalització arriba al 27%, al 25% en violència i al 19% pel que fa a assassinats. A més, segons les dades analitzades pels investigadors, els activistes són, majoritàriament, membres de grups vulnerables que utilitzen formes de protesta no violentes i amb un fort lideratge de les dones.

Les causes que defensa l’activisme mediambiental al món estan relacionades sobretot amb l’extracció de combustibles fòssils, la mineria a cel obert, les plantacions d’arbres, les represes hidroelèctriques i indústries extractives o l’evacuació de residus en abocadors o a la incineració. Pel que fa als resultats de les protestes, l’estudi assenyala que en l’11% dels casos les protestes van contribuir a aturar els projectes que centraven la polèmica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa