MonPlaneta
Activistes de Greenpeace bloquegen la conferència internacional del carbó de Barcelona
L'acció de Greenpeace contra la conferència internacional del carbó
L’acció de Greenpeace contra la conferència internacional del carbó | Greenpeace

!--akiadsense-->

Gairebé una vintena d’activistes de Greenpeace han interromput la conferència internacional del carbó (World Coal Leaders Network 2018), que tindrà lloc aquests dies a Barcelona per denunciar les conseqüències de la crema del carbó. Una gran pancarta amb el lema “El carbó destrueix la vida” assenyala la indústria del carbó allà reunida com a la principal contribuents al canvi climàtic i a la contaminació de l’aire. Greenpeace exigeix als governs europeus que eliminin les subvencions al carbó i que en planifiquin de forma immediata l’eliminació. “Ens trobem aquí, protestant pacíficament, perquè aquesta conferència no hauria de tenir lloc. És inacceptable que aquests senyors es reuneixin per vendre més carbó mentre els científics ens adverteixen que hem d’abandonar-ne la crema urgentment pel canvi climàtic que produeix”, ha declarat Tatiana Nuño, responsable de la campanya de Canvi Climàtic de Greenpeace Espanya. “Volem dir a les empreses que no volem la seva energia bruta. La ciutadania de tota Europa i de tot el món ja s’aixeca i exigeix als seus governs que s’alliberin del carbó”.

Greenpeace denuncia que els governs de la UE continuen ignorant el paper del carbó com al responsable principal a nivell mundial del canvi climàtic i dels impactes que produeix, com ara els fenòmens meteorològics extrems. El IPCC en el seu informe especial sobre com limitar l’escalfament global a 1,5 °C del dilluns passat confirma que per 2030 cal reduir l’ús de carbó en dos terços a tot el món i gairebé al complet per 2050. “Els ministres d’energia de la UE, Teresa Ribera inclosa, han de suspendre totes les subvencions al carbó, al gas i a l’energia nuclear i accelerar una transició energètica 100% renovable. Espanya és el país que més ha augmentat el percentatge d’ús de carbó en 2017 i també és el país europeu que més ha recolzat els combustibles fòssils mitjançant els pagaments per capacitat. Ja és hora que Espanya adopti un objectiu d’abandó del carbó, perquè en 2025 ja no continuï usant-se. Cal que deixem de ser l’únic país d’Europa occidental sense cap pla d’abandó del carbó, ni tan sols en discussió”, ha afegit Nuño.

L'acció de Greenpeace contra la conferència internacional del carbó
L’acció de Greenpeace contra la conferència internacional del carbó | Greenpeace

!--akiadsense-->

La crema de carbó és la font més gran d’emissions de diòxid de carboni que resulta de l’activitat humana i l’impulsor principal del canvi climàtic. A més, els estudis mostren que la contaminació atmosfèrica de les centrals elèctriques de carbó és la responsable de centenars de milers de morts prematures a tot el món cada any, incloen-hi més de 22.900 a Europa. Aquesta tardor, els líders de la UE decidiran si un tipus de subvenció poc coneguda ­-anomenada pagaments per capacitat- queda restringda per la legislació europea. Aquestes subvencions es paguen amb diners públics de la ciutadania per tal de, suposadament, assegurar-ne el subministrament en cas que calgui energia addicional. Un informe recent de Greenpeacemostra que els governs de la UE ja han assignat 58.000 milions d’euros per sostenir les centrals de carbó, de gas i d’energia nuclear a través d’aquests pagaments. El 66% de totes les subvencions del mecanisme de capacitat de la UE es destinen únicament a les centrals de carbó. La investigació a nivell nacional desvetlla que Espanya és el país d’Europa que més diners ha donat d’aquests pagaments per capacitat i el que abans comença a atorgar-los. Des de 1998, s’han pagat més de 18.000 milions d’euros a través de la factura de la llum per a mantenir les centrals contaminants com les de carbó, tot i que no hi ha cap problema de subministrament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa