MonPlaneta
Activada una xarxa ciutadana per detectar mallerengues amb pneumònia bacteriana
Mallerenga blava

L’Institut Català d’Ornitologia (ICO), la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat promouen la creació d’una xarxa d’alerta i detecció de la malaltia ‘Suttonella ornithocola’ a Catalunya. La xarxa fa una crida a la ciutadania després de la detecció del primer cas sospitós de la infecció en mallerengues a Catalunya, el passat 7 de maig, al municipi de Creixell (Tarragonès). Es tracta d’una malaltia infecciosa produïda per un bacteri anomenat ‘Suttonella ornithocola’. Aquest bacteri és inofensiu per als humans, però sí que afecta les mallerengues, sobretot a les espècies de mida més petita, i els provoca pneumònia. El bacteri es va descobrir per primer cop a Anglaterra l’any 1996. El passat mes de març es va detectar el primer cas a l’oest d’Alemanya. En dos mesos s’han detectat més de 26.000 casos a Alemanya, però la malaltia també s’ha reportat a Luxemburg, Bèlgica i l’est de França. La majoria d’ocells afectats són mallerengues blaves, però també s’han trobat casos en mallerengues carboneres (les espècies que més freqüenten les menjadores).

Els ocells afectats es detecten principalment als jardins, a prop de les menjadores, sense amagar-se ni fugir dels humans, perquè ja no reaccionen als estímuls de l’ambient. Altres símptomes de la malaltia inclouen problemes per respirar, pèrdua de les plomes del cap i parpelles tancades. Els ocells afectats ja no mengen i són incapaços d’engolir. A més del seguiment al mòdul de mortalitat d’ornitho.cat, la iniciativa demana a la ciutadania la seva col·laboració si es troba un exemplar amb símptomes sospitosos de la malaltia. En cas que la mallerenga estigui viva i presenti símptomes, en la mesura del possible, cal capturar l’au i col·locar-la en una caixa de cartró, i en cas que l’ocell no hagi sobreviscut, posar-la en dues bosses de plàstic i guardar-la en refrigeració. Un cop entrada la dada al mòdul de mortalitat, l’ICO es posarà en contacte amb les persones que hagin fet la troballa i membres autoritzats del mateix ICO o de la Facultat de Veterinària passaran a recollir la mallerenga per portar-la al Centre de Fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat més proper. Cal recordar que, tot i tractar-se d’una malaltia que no afecta les persones, cal prendre les mesures bàsiques d’higiene, com rentar-se les mans després de manipular l’animal.

Ha passat una setmana des de la detecció del primer possible cas i no han aparegut altres registres de casos sospitosos. Tot i això, es demana a tothom que estigui alerta i, si se’n detecta algun cas sospitós, retirar immediatament les menjadores i abeuradors del jardí. Cal recordar que durant tot l’any les menjadores s’han de mantenir en condicions higièniques saludables. S’espera poder avaluar l’abast dels possibles casos sospitosos de la malaltia per tal d’evitar la seva expansió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa