MonPlaneta
Acord transfronterer per a la col·laboració en fauna salvatge i espècies cinegètiques
  • CA
Signatura de l’acord de col·laboració Catalunya – Aran – Andorra – França | Departament de Territori i Sostenibilitat

La Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran, el Govern d’Andorra i el Govern de França milloraran la col·laboració per a la gestió coordinada en matèria de fauna salvatge i espècies cinegètiques en l’espai transfronterer pirinenc, amb l’objectiu d’augmentar l’eficàcia dels serveis i actuacions comuns. És la primera vegada que es duu a terme una gestió coordinada de totes les administracions competents en fauna salvatge i activitats cinegètiques al massís del Pirineu. Per tal de concretar els termes de la col·laboració, les parts van signar aquest dimarts a Andorra un memoràndum d’entesa. Els signants van ser la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director general dels Agents Rurals, Marc Costa; el Síndic d’Aran, Carlos Barrera; el director general de l’Oficina Nacional de Caça i Fauna Salvatge francesa, Olivier Thibault; el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat d’Andorra, Marc Rossell, i el director del Cos de Banders d’Andorra, Miquel Rossell.

Durant la roda de premsa posterior a la signatura, els representants del Govern català van destacar la bona entesa entre administracions per formalitzar una col·laboració transfronterera que ja existia a nivell pràctic i que amb la signatura del memoràndum passa a ser oficial i ratifica la tasca conjunta feta en els darrers anys. Per part del Govern d’Andorra, Rossell va remarcar que les actuacions que es desenvoluparan van encaminades a millorar l’intercanvi d’informació, elaboració d’estratègies i intervencions en comú, l’intercanvi de materials i pràctiques per millorar l’efectivitat i l’eficàcia dels serveis i la millora de la capacitació del personal implicat mitjançant la realització conjunta i coordinada de formació pròpia dels seus àmbits de competència. Per la seva banda, per part de l’Aran, Barrera ha expressat la satisfacció de totes les parts en rubricar-se un memoràndum que consolida el futur i permet tenir criteris homogenis per treballar en una mateixa línia.

Fotografia de família de les administracions implicades en l’acord transfronterer | Departament de Territori i Sostenibilitat

Els darrers anys la Generalitat i els governs d’Aran, d’Andorra i França han treballat conjuntament en matèria de medi ambient, impulsant accions coordinades. En concret, una col·laboració entre l’Oficina Nacional de Caça i Fauna Salvatge de la República de França i el Cos d’Agents Rurals per a la realització de serveis fronterers en temes de medi ambient, caça i fauna salvatge. També entre l’Aran i Catalunya, a través de la Comissió Bilateral Generalitat – Conselh Generau, i entre Andorra i la Generalitat en projectes ambientals transfronterers.

Ara, el memoràndum es configura com una eina per a la millora d’aquesta cooperació en diversos àmbits:

– Planificació, el seguiment i la gestió de la fauna salvatge i de les espècies cinegètiques

– Actuacions tècniques de suport a la gestió de la fauna salvatge i de les espècies cinegètiques

– Vigilància, la inspecció i el control de la fauna salvatge i espècies cinegètiques i dels seus hàbitats

– Formació del personal implicat en aquestes tasques

Les actuacions que administracions desenvoluparan dins aquests àmbits van encaminades a millorar l’intercanvi d’informació, elaboració d’estratègies i intervencions en comú, l’intercanvi de materials i pràctiques per millorar l’efectivitat i l’eficàcia dels serveis i la millora de la capacitació del personal implicat mitjançant la realització conjunta i coordinada de formació pròpia dels seus àmbits de competència. Aquest acord té una vigència de quatre anys. Per tal de fer el seguiment i control de l’execució d’aquest memoràndum, es constitueix una Comissió formada per dos representants de cada part, que es reunirà com a mínim anualment. El grup s’encarregarà de definir les actuacions en el marc d’aquest acord, del control i el seguiment, i del calendari de treball, així com de coordinar l’intercanvi d’informació.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ona a maig 01, 2019 | 22:07
    Ona maig 01, 2019 | 22:07
    Intueixo, no sé perquè, que l’acord no té res a veure amb el benestar animal. Crec que la paraula animal ni tan sols apareix en l’article.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa