MonPlaneta
Aconsegueixen capturar bacteris que s’alimenten de contaminants i generen electricitat
Brollador aigua calenta
Un brollador d’aigua calenta al Parc Nacional de Yellowstone, als Estats Units | Universitat Estatal de Washington

!--akiadsense-->

La majoria d’éssers vius, inclosos els humans, fan servir electrons, partícules amb càrrega elèctrica negativa, com a part de les reaccions químiques que els donen energia. Així, tots els organismes necessiten, d’una banda, una font d’electrons i, de l’altra, una manera de desfer-se’n. Mentre els humans els obtenim dels sucres del menjar i els passem a l’oxigen que respirem, hi ha altres éssers vius, concretament uns quants tipus de bacteris, que es desfan dels seus electrons passant-los a metalls o minerals. Aquests éssers, però, són difícils de trobar, ja que formen part dels anomenats “extremòfils”, organismes que viuen en condicions on molt poques formes de vida podrien sobreviure i que resulten molt complicades de reproduir en un laboratori.

Per capturar aquests bacteris, un equip de la Universitat Estatal de Washington, als Estats Units, va anar al Parc Nacional de Yellowstone, conegut pels seus gèisers. Allà, en una zona remota de la conca del llac Heart, l’equip va trobar quatre brolladors d’aigua calenta i van col·locar uns quants electrodes als seus marges, esperant aconseguir cridar l’atenció d’uns organismes molt poc coneguts i difícils de localitzar: uns bacteris que ‘respiren’ electricitat. Al cap de poc més d’un mes, els investigadors van tornar als brolladors i van analitzar els electrodes, descobrint que havien tingut èxit i que, ara, hi havia bacteris que transmetien electricitat a través seu. La troballa de l’equip i les conclusions del seu estudi han estat publicats a la revista ‘Journal of Power Sources’ en col·laboració amb la Universitat Estatal de Montana.

Segons afirma un dels autors de la recerca, Abdelrhman Mohamed, a la pàgina web de la Universitat Estatal de Washington, “va ser el primer cop que aquests bacteris van ser capturats ‘in situ’ en un ambient tan extrem com un brollador calent i alcalí”, on les temperatures varien entre els 50 i els 100 graus centígrads. Aquest descobriment, però, no és només una curiositat científica sinó que obre una altra porta a la resolució d’un dels grans reptes del present i el futur de la Humanitat: la pol·lució ambiental i les energies netes, ja que aquests bacteris poden alimentar-se d’elements que són tòxics per als humans i generar un corrent elèctric dèbil però amb possibilitats d’aplicació alhora que els converteixen en substàncies menys nocives.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa