MonPlaneta
El 85% del terreny afectat per l’accident nuclear de Fukushima segueix contaminat
  • CA

Greenpeace ha fet públic que el 85% de l’anomenada l’Àrea Especial de Descontaminació de Fukushima continua afectada. L’ONG ha exposat aquesta evidència a través de diversos informes sobre l’accident nuclear que s’han fet públic al llarg dels anys.

L’informe Radiació a Fukushima 2011-2020 documenta l’estat dels 840 km2 de l’àrea de descontaminació mitjançant una trentena d’investigacions dutes a terme en el transcurs dels últims 10 anys. En les seves pàgines es detalla els nivells de radiació dels municipis d’Iitate i Nami.

En l’estudi de Grenpeace s’assenyala que el pla oficial del govern japonès de desmantellar la central nuclear en els pròxims 30 o 40 anys es troba lluny de la realitat i està condemnat al fracàs.

El govern nipó mostren que a la zona afectada només s’ha pogut descontaminar el 15%, dades que coincideixen amb les de l’organització ecologista. Malgrat això hi ha zones on s’ha aixecat les ordres d’evacuació des de 2017, especialment a Iiate i Nami. Tot i la retirada de les restriccions la zona segueix per sobre dels límits segurs de radiació, els quals podem ser un risc per a la salut de la població.

En un comunicat l’ONG exemplifica aquesta situació amb l’estat de l’escola i el jardí d’infància de Namie, on el 93% dels punts mesurats segueixen per sobre de les dades segures.

Aquest no és l’únic punt preocupant als voltants de l’antiga central Fukushima Daiichi. Segons recorda Greenpeace, queda una gran quantitat d’estronci-90 radioactiu (Sr-90 en els nuclis del combustible del reactor fos i també en les 1,23 milions de tones d’aigua contaminada que el mateix reactor emmagatzema. L’equivalent unes 500 piscines olímpiques. Tota aquesta massa d’aigua contaminada pel Govern japonès té un clar final: l’oceà Pacífic.

Els successius governs del Japó han tergiversat la ineficàcia del programa de descontaminació i han ignorat els riscos radiològics. També han afirmat falsament que el pla de desmantellament de Fukushima Daiichi convertirà al lloc en un terreny net a mitjans de segle”, ha sentenciat Shaun Burnie, especialista nuclear sènior de Greenpeace East Asia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa