MonPlaneta
Fa 74.000 anys els humans van haver de sobreviure a una erupció volcànica catastròfica

El mont Toba, a l’illa de Sumatra (Indonèsia) va entrar en erupció fa 74.000 en un esdeveniment d’unes proporcions tan grans que, durant molt de temps, els científics han pensat que havia causat estralls entre les poblacions humanes del planeta i havia retardat molt de temps el procés pel qual es van anar escampant per tot el món.

Un nou estudi publicat a la revista ‘Nature Communications’, però, posa en dubte aquesta teoria en base al descobriment de proves que indiquen que els humans d’aleshores havien començat a migrar abans d’aquella erupció i que ho van continuar fent mentre els seus efectes eren ben visibles arreu del món.

L’erupció, que es va produir en forma d’explosió, és l’erupció volcànica més potent de què es té constància durant el darrer milió d’anys d’història de la Terra i es pensa que va crear un hivern permanent a tot el planeta que podria haver afectat greument les poblacions humanes de l’època durant els entre sis i deu anys que devia durar. Després d’això, a més, les temperatures del planeta haurien caigut durant aproximadament mil anys.

Tot plegat hauria pogut tenir unes conseqüències catastròfiques per a les plantes i per als animals, inclosos els nostres avantpassats. Tot i això, el descobriment de restes de presència humana al centre de l’Índia han demostrat que ha estat habitat durant els darrers 80.000 anys, indicant que l’arribada dels Homo sapiens a Àsia va ser abans que no es pensava.

Aquests antics habitants de l’Índia, a més, caçadors-recol·lectors, no van desaparèixer durant l’erupció del Toba ni hi ha restes de canvis significatius, mostrant que van saber adaptar-se als canvis encara que, pel que se sap, això no els va servir de gaire: cap d’aquells humans primitius ha deixat la seva empremta als nostres gens, així que probablement altres amenaces i l’Edat de Gel devien ser les causes d’una desaparició segura però més tardana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa