MonPlaneta
El 41% de la població de l’estat vol prohibir els cotxes contaminants a les ciutats
  • CA

El 41 % dels ciutadans de l’estat vol prohibir els vehicles contaminants en el centre de les ciutats, per sobre de la mitjana europea del 34%, i el 39% confia més a emprendre “canvis radicals” en els hàbits individuals per lluitar contra el canvi climàtic. En canvi, el 29% dóna més importància a les innovacions tecnològiques, segons la tercera edició de l’enquesta de clima 2020-2021 del Banc Europeu d’Inversions (BEI).

L’enquesta analitza les expectatives dels ciutadans europeus en l’acció contra el canvi climàtic i se centra aquesta vegada en el que pensen que pot contribuir a la transició d’una economia verda. En concret, conclou que el 82,1% dels espanyols opina que l’acció climàtica de tenir en compte les diferències d’ingressos i la desigualtat social i en l’actualitat, el 39% dels enquestats vol que el teletreball s’estengui, per tal de reduir els desplaçaments contaminants.

D’altra banda, el 29 % dels enquestats creu que les noves tecnologies tindran un impacte més significatiu, mentre que el 17 % optaria per donar prioritat a la inversió pública i privada en projectes respectuosos amb el clima.

No obstant això, els europeus opinen de manera diferent. A Portugal el 51%, a Eslovàquia el 44%, a Luxemburg el 43% i a Alemanya el 42 % opinen com el 39 % dels espanyols que els canvis radicals de comportament suposaran l’impacte més important en la lluita contra la crisi climàtica. No obstant això, els ciutadans dels països nòrdics confien més en la innovació tecnològica, amb Suècia al capdavant, el 40%; Finlàndia el 38% i Dinamarca, el 36%.

L’enquesta de l’BEI, l’organisme europeu que s’ha convertit en el major prestador per a projectes d’acció contra el canvi climàtic, ha estat publicada al conjunt de la Unió Europea i reflecteix que no hi ha un consens sobre les raons per reduir el consum de combustibles fòssils.

Així, a la pregunta de per què Espanya hauria de reduir la seva dependència dels combustibles fòssils, el 49% dels espanyols enquestats ha respost que pel ràpid esgotament de les reserves mundials o perquè és una forma de dependre menys dels recursos d’altres països. El 27% per la seva banda, considera que el principal benefici de disminuir l’ús de combustibles fòssils és reduir la contaminació.

Així mateix, per al 60% dels enquestats a l’estat, els canvis en el sector energètic (per exemple, un major ús de recursos energètics renovables) són la principal prioritat en la lluita contra el canvi climàtic, per sobre dels veïns europeus (49%).

Pel que fa al transport, el 41% dels espanyols enquestats afirma que l’ús de cotxes elèctrics és la màxima prioritat i considera que el transport és el segon sector en ordre de prioritats en la lluita contra el canvi climàtic. D’altra banda, el 55% dels ciutadans espanyols advoca per subvencions per a cotxes elèctrics, davant d’una mitjana del 40% en el conjunt de la UE. En aquest sentit, en els seus desplaçaments urbans, els ciutadans d’Espanya han mostrat en l’enquesta el seu desig de comptar amb un transport públic més eficient. Aquesta és l’opinió del 73% de la població de 65 anys o més.

Un altre dels aspectes consultats en l’enquesta és la prohibició de productes més contaminants i la millora dels sistemes de reciclatge i, en aquest aspecte, el 52% ciutadans espanyols està a favor de prohibir els productes i serveis que més gasos d’efecte hivernacle produeixen i el 49% opina que és “necessari” millorar els sistemes de reciclatge per fer front al canvi climàtic.

A escala mundial

L’enquesta del BEI compara les dades dels diferents països de la UE amb països com la Xina o els Estats Units i aquí s’observa una major discrepància d’opinió entre els ciutadans del món sobre la forma de limitar el canvi climàtic.

Per exemple, a la Xina i els Estats Units, creuen que la innovació tecnològica és la forma més eficaç de lluitar contra el canvi climàtic, el 35% dels enquestats xinesos i el 34% dels enquestats nord-americans. Aquesta opció va per davant de la modificació dels comportaments individuals, primordial per al 32% dels xinesos i el 31% de nord-americans.

En saber-se l’enquesta, el vicepresident del Banc Europeu d’Inversions, Ambroise Fayolle, ha manifestat que els ciutadans de tota Europa envien un “missatge encoratjador”, ja que creuen “fermament” en el poder del seu comportament individual per fer front a la crisi climàtica.

Una gran majoria dels europeus creu que l’acció climàtica de tenir en compte les desigualtats socials per ser eficaç: ningú ha de quedar-se enrere en la transició verda. Aquest factor és crucial”, ha celebrat.

En aquest sentit, ha manifestat la necessitat d'”ampliar i accelerar dràsticament les accions i explorar solucions diferents, innovadores i trencadores, per ajudar les persones a avançar cap a un futur més sostenible”. “Això és el que ens comprometem a fer mitjançant el nostre nou full de ruta del Banc Climàtic, en suport del Pacte Verd Europeu”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa