MonPlaneta
3,1 milions en ajuts a 94 projectes de foment de l’economia circular
  • CA

L’Agència de Residus de Catalunya ha resolt atorgar 3,1 milions d’euros per subvencionar 94 projectes vinculats al foment de l’economia circular. La convocatòria dels ajuts, corresponents al 2019 i publicada el mes de maig passat, s’ha centrat en afavorir projectes per millorar l’eficiència en l’ús dels recursos materials. Si l’any passat ja es va doblar el pressupost, amb 1,8 milions d’euros per a 66 projectes empresarials, en aquesta ocasió la convocatòria ha estat dotada de major pressupost –1,3 milions d’euros més– i ha arribat a més empreses –28 entitats més.

25 dels projectes subvencionats s’adrecen a la implementació de nous productes o serveis en el mercat. Com a exemple, n’hi ha un d’una empresa de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) per incrementar la capacitat de reaprofitament del residu tèxtil recollit als contenidors de carrer. Per això, vol implantar una línia de selecció de la roba amb categories simplificades. Aquesta nova línia permetrà reaprofitar 3.380 tones de roba que deixaran de convertir-se en residus, contribuint a la reducció de la petjada ambiental de la indústria tèxtil. Un altre projecte és el d’una empresa de Tàrrega que vol millorar la capacitat de preparació per a reutilització dels residus que rep a través de la deixalleria del municipi. O el d’una iniciativa per reintroduir en el procés productiu el 100% dels excedents o restes de producció d’una empresa que elabora teixits per a puericultura i infants. Les restes de producció d’aquesta empresa, de Montcada i Reixac, (Vallès Occidental), representen el 10% de la seva fabricació.

| Consorci de Residus del Vallès Occidental

56 projectes són estudis d’obtenció i testatge de projectes demostratius de nous productes o serveis. En destaquen alguns, com el d’una empresa de les Borges Blanques (Garrigues), per definir i implementar una prova pilot d’incorporació de matèries primeres secundàries en el procés d’obtenció de peces plàstiques injectades per al sector automoció. Un procés que hauria de comportar una reducció en l’ús de materials verges per a peces i components plàstics sota determinats requeriments funcionals i estètics de peça. D’altra banda, hi figura un projecte de desenvolupament i fabricació d’ampolles de polietilè d’alta densitat procedent de material reciclat post consum per l’envasat, emmagatzematge, transport i ús de detergent líquid per a la neteja de la roba, d’una empresa de Mataró.

Els 13 projectes restants són estudis amb accions de comunicació per a associacions empresarials o sindicals, una nova línia oberta en la convocatòria 2019. N’hi ha un del sector del tractament dels residus d’aparells elèctrics i electrònics i de plàstics per identificar la possibilitat d’introduir plàstic recuperat en la fabricació d’equips informàtics. És d’una empresa de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). També hi figura l’estudi de viabilitat d’un sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor per al tèxtil i la moda a Catalunya, fet per una entitat barcelonina. Com a darrer exemple, hi ha un projecte per estudiar el trasllat del concepte d’economia circular i de simbiosi al sector dels serveis turístics mitjançant la realització d’actuacions pràctiques de prevenció, reutilització i transformació de materials. És un projecte d’una empresa de Sabadell.

Un dels vehicles de recollida de la cooperativa Alencop | Ajuntament de Barcelona

Per categoria, la majoria d’estudis i projectes se centren en nous processos o tecnologies que permetin valoritzar els residus que actualment no s’estan valoritzant. Seguidament, n’hi ha d’ecodisseny de productes o serveis, estudis sectorials amb accions de comunicació per a associacions empresarials o sindicals, reutilització i reparació de productes, noves aplicacions de materials reciclats, nous models de negoci que afavoreixin l’eficiència dels recursos i, finalment, serveis de retorn de productes usats impulsats per la distribució o fabricació d’aquests productes, amb la finalitat de reutilitzar-los, remanufacturar-los o reciclar-los. Per demarcacions, 64 dels projectes corresponen a beneficiaris de Barcelona, 13 de la Catalunya Central, 8 de Girona, 6 de Lleida i 3 de Tarragona.

Els ajuts són un instrument per millorar el comportament ambiental en matèria de prevenció de residus i accelerar la transició cap a models de producció i consum més circulars. Les pimes són un segment del teixit empresarial que porten a terme una funció decisiva en la creació d’ocupació i, en termes generals, constitueixen un factor d’estabilitat social i desenvolupament econòmic. Per aquest motiu, les bases de la convocatòria han ofert condicions més avantatjoses per a aquest tipus d’empreses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa