MonPlaneta
163 organitzacions adherides al programa d’acords voluntaris per a la reducció de CO2
  • CA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, van lliurar aquest dimarts els certificats d’Acords Voluntaris a les últimes 35 organitzacions que s’han adherit a aquest programa de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que promou la Generalitat. Els Acords Voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció d’aquests gasos, responsables del canvi climàtic. A través d’aquest programa, els organismes es comprometen voluntàriament a elaborar cada any un inventari d’emissions i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.

El conseller ha volgut “agrair el compromís de les empreses per la complicitat en aquesta voluntat del Govern d’implicar al màxim la societat catalana en la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, actuant com a líders, encapçalant aquesta idea amb entusiasme i rigor, de manera efectiva, ajudant a fer un país millor”. En matèria de lluita contra el canvi climàtic, Calvet ha fet una defensa aferrissada de la Llei del canvi climàtic, “una Llei moderna i avançada, pionera, valenta, per fixar uns objectius de reducció ambiciosos i aplicant una fiscalitat que, bo i ser conscients que no serà fàcil, contribuirà a donar l’empenta definitiva en aquest repte comú que és la lluita contra els efectes del canvi climàtic”.

Damià Calvet i Marta Subirà amb responsables de Google en una imatge d’arxiu | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Programa d’acords voluntaris va néixer a mitjans del 2010 amb l’objectiu que les organitzacions disposessin d’un marc on poder mostrar el seu compromís amb la reducció d’emissions. En vuit anys se n’hi han adherit 163, la majoria de les quals han optat per accions encaminades a la reducció del consum energètic, amb la disminució de costos que comporta. La tipologia de les organitzacions adherides és molt variada. L’empresa privada és la més representada, amb un 71%. Les entitats de l’administració pública representen el 13%, les organitzacions sense ànim de lucre conformen el 10% i un 6% són altres tipus d’organització, com els consorcis. Des d’un punt de vista sectorial, la posició més destacada l’ocupen les consultories i enginyeries, especialment les dedicades a qüestions ambientals, juntament amb la indústria. De la indústria, els principals sectors representats són l’alimentari, el metal·lúrgic i el paperer. Altres sectors compromesos amb els Acords Voluntaris són l’administració pública, les organitzacions de logística i les entitats amb finalitats socials i d’educació i salut.

El Programa d’acords voluntaris va dirigit a qualsevol organització amb capacitat de reduir les emissions. Per a les que s’hi adhereixen suposa un clar posicionament estratègic de futur en termes ambientals i de canvi climàtic, aconseguint:

– Afavorir la competitivitat reduint la dependència dels recursos fòssils i la vulnerabilitat per l’increment del seu preu.

– Un estalvi econòmic. Disminuint la factura energètica.

– Valor afegit. Aportant un valor addicional als serveis, productes o projectes al funcionament de l’organització.

– Millorar la gestió ambiental. Implicant proveïdors i clients en les accions de reducció d’emissions.

El programa es duu a terme en tres passos: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures posades en marxa per les organitzacions tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, eix focal del Programa d’acords voluntaris, si bé la manera d’aconseguir aquest objectiu és diferent. Des de l’inici del programa, al juliol del 2010, les organitzacions han posat en marxa més de 1.650 actuacions, de les quals més de 1.000 ja estan implementades. D’aquestes, un 7% estan relacionades amb la reducció del consum de combustibles fòssils en instal·lacions fixes pròpies, com ara la introducció d’energies renovables, l’eficiència, o el monitoratge. Un 18% es basen en la mobilitat tant dels vehicles de la flota pròpia com del transport extern, amb mesures com el canvi de flotes, la conducció eficient, el transport públic o prioritzar modes de transport menys emissors.

El foment de les energies renovables és una forma de reduir les emissions | Cedit

El volum més important és que està relacionat amb la racionalització del consum elèctric, que representa un 50% de les actuacions. Per disminuir el consum s’han implementat millores com fer més eficient la il·luminació i la climatització, realitzar monitoratges del consum, o instal·lar regulacions automàtiques. Un 16% de les organitzacions duen a terme actuacions de sensibilització, tant entre els seus treballadors com per als clients. Un 9% de les mesures implementades van adreçades a reduir altres emissions com les derivades del consum d’aigua, de la gestió de residus o de les fuites de gasos fluorats.

La suma de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels inventaris que han reportat les organitzacions l’any 2017 va representar el 3% de les emissions difuses de Catalunya. El total de les emissions comunicades corresponen a 1.023.088 tones de CO2. Algunes organitzacions estan reportant majors emissions que l’any anterior globalment però, gràcies a la implementació de mesures, estan reduint les seves emissions de manera unitària; sigui per botiga o oficina, per quantitat de producte acabat, per quilòmetres recorreguts d’autobús o camió, o per servei prestat.

En termes generals, la implementació d’una mesura en el marc del Programa d’acords voluntaris permet una reducció d’emissions de de prop del 4%. Si les analitzem per tipologia, les que disminueixen els consums energètics de les instal·lacions –com un canvi de caldera de calefacció o d’aigua calenta sanitària, o en equips industrials- provoquen una reducció d’emissions de gairebé un 17%. Les mesures relatives a rebaixar els consums de la flota pròpia de transport les redueixen un 1,3%, i les adreçades a minvar el consum elèctric, un 2% de mitjana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa