Amb l’arribada de l’estiu i la temporada de collita els camps de Ponent es tornen a omplir de temporers per treballar a la campanya de la fruita. És per això que la Universitat de Lleida ha recollit les dades d’aquests treballadors per avaluar l’estat de deshidratació i estrès per calor que presenten. Durant 15 dies els treballadors de Térmens, a la Noguera, portaran polseres que calculen la pèrdua d’aigua i electròlits a partir de la suor; així es mesura la sudoració en temps real i l’acumulada. L’objectiu de recollir aquestes dades és fer recomanacions d’hidratació aplicables.
A més de la sudoració també es recullen dades corresponents al pes, la freqüència cardíaca i la tensió arterial dels temporers abans i després de la jornada laboral. Per obtenir dades més completes també es recull la temperatura i la humitat ambiental durant les hores de feina.

L’objectiu d’aquesta investigació de la UDL
Amb aquesta recollida de dades la Universitat de Lleida busca determinar i avaluar quins són els paràmetres fisiològics i ambiental que incideixen en la hidratació dels treballadors durant les calorades i, gràcies a les dades, determinar i identificar quins són els factors de risc per a la salut que estan associats a les altes temperatures.
Amb totes les dades es podran crear recomanacions i intervencions contra la deshidratació adaptades a les calorades i, a més, es podran extrapolar a altres situacions i condicions laborals que també es fan a l’aire lliure -sota altes temperatures o situacions com les calorades- i els resultats de les investigacions es compartiran entre les diferents administracions i entitats que participen de la campanya de recollida de la fruita.
