Si un pacient presenta uns nivells de sucre en sang clarament superior als habituals quan l’ingressen per haver patit un ictus isquèmic fa que el risc augmenti de forma substancial i empitjora el pronòstic dels pacients i pot arribar a causar la mort al cap de tres mesos segons assenyala un estudi elaborat pels investigadors dels Serveis d’Endocrinologia i Nutrició i de Neurologia de l’Hospital del Mar, amb investigadors de l’Institut de Recerca del centre, de la xarxa RICORS-ICTUS i del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM).
Algunes malalties, que produeixen un estat inflamatori poden provocar que els nivells de glucosa s’incrementin i pot influir directament en el pronòstic. En el cas de l’ictus isquèmic és un increment de glucosa habitual, però que no s’havia aprofundit en la seva anàlisi. L’Hospital del Mar ha revisat dades de 2.774 pacients que pateixen la malaltia i han estudiat la glucosa en sang quan han estat ingressats i l’edat, si tenien diabetis o no, si patien una discapacitat, com era de greu l’ictus i quin tractament van rebre.

Els resultats
Els investigadors han pogut determinar que, amb totes aquestes variables, si un pacient té un nivell de glucosa més elevat de l’habitual pot representar un pitjor pronòstic funcional i mortalitat al cap de tres mesos de patir l’ictus. De fet, tenir un 13% més ja empitjora el pronòstic. Els investigadors, a més, han pogut observar que els pacients diabètics (el 35% dels estudiats) també poden presentar un pitjor pronòstic.
En declaracions recollides per l’ACN, la doctora Elisenda Climent, metgessa adjunta del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital del Mar, assenyala que la variable “reflecteix millor l’efecte del sucre en el moment de l’ingrés del pacient, i en el grup de pacients amb uns índexs més alts, hi ha un pitjor pronòstic i mortalitat”.