MonPlaneta
Els beneficis de compostos de residus agrícoles per a la pell

El centre tecnològic Eurecat ha aconseguit demostrar els beneficis que té per a la pell els productes d’extractes rics en polifenols procedents de quatre subproductes agrícoles, com són les fulles de la xicoira, la pell de ceba vermella, les podes de vinya i les podes d’olivera. En un article publicat a la revista científica Journal of Agriculture and Food Research, el centre tecnològic prova l’eficàcia d’aquests productes en models tridimensionals in vitro equivalents de pell humana exposats a radiació UV-B. És a dir, que són productes que tenen un impacte positiu en la protecció de la pell i, en conseqüència, a la seva salut: “Tots els extractes van reduir significativament la presència de cèl·lules cremades de pell entre un 48 i un 68 %, dos d’ells van exercir una modulació interessant de components de la matriu extracel·lular i un d’aquests també va mostrar efecte antiinflamatori”, explica l’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat Joan Teichenné.

En detall, l’investigador apunta que “els extractes de pell de ceba vermella i poda de vinya van augmentar l’expressió dels gens relacionats amb la síntesi del col·lagen, mentre que l’extracte de poda de vinya també va demostrar la capacitat de reduir significativament l’expressió gènica d’una proteïna clau en els processos inflamatoris“. En aquest sentit, segons els autors de l’estiu, els resultats posen en relleu el valor afegit que poden aportar aquests residus en la recerca de nous bioactius naturals i reforcen el paper de la innovació sostenible en la salut de la pell.

Un estudi pioner

Els autors de l’estudi remarquen que es tracta d’un estudi pioner perquè “és el primer que combina una tècnica d’extracció verda, l’extracció amb aigua subcrítica, amb un model tridimensional de pell humana, mimetitzant les diferents capes de la pell”: “Això suposa un pas endavant en el desenvolupament de bioactius cosmètics sostenibles, amb aplicacions potencials en fotoprotecció, antienvelliment i valorització de residus agroalimentaris mitjançant l’economia circular”, argumenta el doctor Xavier Escoté, col·laborador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i professor de la Universitat Rovira i Virgili.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa