MonPlaneta
Fumar o haver fumat augmenta dràsticament el risc de patir diabetis tipus 2

El tabac és un dels productes més consumits arreu del món i, també, un dels productes més nocius sobre la Terra. Un nou estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) -en el qual han participat 110.000 participants de la cohort NutriNet-Santé- alerta que el consum de tabac -és a dir, fumar- augmenta dràsticament el risc de patir diabetis de tipus 2. L’estudi internacional liderat per la investigadora de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Indira Paz-Graniel, en col·laboració amb l’equip de Nutritional Epidemiology Research de la Université Sorbonne Paris Nord (França) ha analitzat els efectes del tabac i de l’alcohol en el desenvolupament de diabetis de tipus 2, un aspecte de l’estudi que segons els mateixos investigadors ha estat “fins ara poc explorat”.

L’objectiu dels investigadors era aclarir quina relació tenien el tabac -i l’alcohol, que forma part també de l’estudi- més enllà del seu paper per separat el consum d’aquestes substàncies podien tenir un efecte combinat en el risc de patir la malaltia. En el cas del tabac s’ha pogut constatar que les persones que fumen o que han fumat en algun moment de la seva vida tenen un 25% més de risc de desenvolupar diabetis tipus 2 que aquelles persones que no han fumat mai. Els investigadors assenyalen que el risc és especialment palpable en les persones que fumen 20 o més cigarretes diàries, ja que en aquestes persones les probabilitats de desenvolupar la malaltia es dupliquen respecte dels fumadors lleugers o moderats.

Una imatge d'un cigarro encès
Una imatge d’un cigarro encès

L’alcohol, la sorpresa

Els investigadors es van trobar amb una gran sorpresa quan van poder comprovar que el consum d’alcohol en nivells baixos o moderats no estava associat a un efecte protector com històricament havia estat associat. “Sabem que el tabac és un factor de risc molt clar, però ens va sorprendre comprovar que l’alcohol per si sol no modificava el risc de diabetis”, explica Indira Paz-Graniel, que assenyala que “calen més estudis en poblacions diverses per comprendre millor la interacció entre l’alcohol i la nicotina”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa