MonPlaneta
Alerten de desigualtats importants en l’accés a una alimentació saludable

Un nou estudi elaborat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta que hi ha desigualtats importants en l’accés a una alimentació saludable a Catalunya. Els investigadors destaquen que han pogut comprovar que l’accés a una saludable a ciutats amb més de 100.000 habitants es veu impactat directament per l’existència de desigualats socials, econòmiques i territorials importants i fa que es compliqui l’accés a aquest tipus de dietes.

Els autors de l’estudi han seguit líndex MEDLIFE i mostra que l’adherència a la dieta mediterrània a les llars de Barcelona és baixa o moderada i detalla que aquesta adherència (8,12 sobre 20) cau en aquelles llars que tenen ingressos baixos i en les quals viuen menors de 16 anys aquesta adherència acaba situant-se en 7,65. Segons l’estudi, aquesta falta d’adherència es veu afectada per factors com els ingressos, el gènere de la persona sustentadora principal de la llar i la presència de menors de 16 anys a la llar.

A més, els investigadors destaquen que en el cas en el qual el sustentador principal de la llar és una dona hi ha una millor adherència a dietes saludables que no quan el sustentador és un home. Els autors assenyalen que l’entorn social i territorial, el context socioeconòmic i alimentari dels barris tenen un paper fonamental a l’hora de condicionar els hàbits de consum de la població. Afegeixen, a més, que a Barcelona s’ha detectat que 140.000 persones viuen en zones censals que es troben en una situació d’alta vulnerabilitat alimentària.

Les fruites i verdures, les grans oblidades de Catalunya

L’estudi mostra que a les llars de la capital de Catalunya els aliments com snacks, patates o vi tenen una alta adherència, mentre que les carns vermelles, begudes ensucrades, fibra, peix, dolços, llegums, sal, cereals o els ingredients per a sofregit presenten una adherència moderada. On la població barcelonina s’oblida dels aliments i hi ha una adherència baixa és en les fruites, verdures, oli d’oliva, fruita seca, carn blanca, ous i lactis baixos en greix, productes molt habituals en la dieta mediterrània i en les alimentacions més saludables.

La presència de menors de 16 anys a la llar té un impacte clar | Pixabay
La presència de menors de 16 anys a la llar té un impacte clar | Pixabay

Pel que fa al cas dels menors, els autors de l’estudi detecten que en aquelles llars on hi ha menors de 16 anys hi ha un risc més elevat de què no es consumeixi prou verdures, fruites, fibra i oli d’oliva. En les llars en les quals no hi ha menors, la tendència es decanta per consumir un excés d’ous, carn vermella i sal. A més, els investigadors alerten que aquelles llars que tenen ingressos més baixos tendeixen a consumir menys verdures, ingredients per a sofregit i peix, sobretot en els casos on no hi ha menors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa