Ciència

Imatge d'arxiu del mar Roig | NASA

Com un procés tectònic va transformar el mar Roig en un desert i viceversa

Comparteix
El mar Roig primer es va assecar i més tard es va tornar a inundar
Els resultats mostren que la dieta alta en greixos va danyar 'va danyar la memòria a termini intermedi (ITM), però no la memòria a curt termini (STM)' | Pixahive

Greixos en la dieta podrien augmentar risc d'Alzheimer, segons estudi

Comparteix
La dieta alta en greix també va afectar el procés d'autofàgia, la neteja cel·lular del cervell
El complex industrial de Repsol a Tarragona | Neus Bertola (ACN)

Nexa 95, gasolina que redueix un 70% emissions, arriba a més ciutats

Comparteix
S'està fabricant des del complex que el gegant petrolier té a Tarragona i ja es comercialitza a Catalunya
Mamuts llanuts | Mauricio Antón / Wikimedia Commons

Domesticació animal: clau del canvi ecològic

Comparteix
L'expansió de l'agricultura i l'activitat humana va representar un dels grans canvis per als animals
Imatge d'arxiu de l'interior de la UPF | Luis Rodríguez (ACN)

L'impacte de la sensibilitat a l'estrès en estudiants universitaris

Comparteix
El suïcidi és la primera causa de mort entre els joves d'entre 15 i 29 anys a l'Estat espanyol
Antoni Abad, president de la MútuaTerrassa, Sonsoles Letang Jiménez de Anta, directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental (en substitució de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque), Javier Padilla, secretari d'Estat del Ministeri de Sanitat del govern espanyol, Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona (UB)i David Dalmau, director de la càtedra de salut i canvi climàtic de la Universitat de Barcelona/MútuaTerrassa. | Jose Díaz

Experts debaten impacte climàtic en la salut a la UB

Comparteix
Els experts demanen que la ciència i la política vagin agafats de la mà per poder contrarestar els efectes del canvi climàtic | El simposi ha estat organitzat per la Càtedra Salut i Canvi Climàtic Universitat de Barcelona/MútuaTerrassa, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat del govern espanyol
Aquesta il·lustració, creada als Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC), revela la morfologia ultraestructural exposada pels coronavirus. Observeu les espigues que adornen la superfície exterior del virus, que imparteixen l'aspecte d'una corona que envolta el virió, quan es veu electrònicament microscòpicament. Un nou coronavirus, anomenat Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), va ser identificat com la causa d'un brot de malaltia respiratòria detectat per primera vegada a Wuhan, Xina el 2019. La malaltia causada per aquest virus ha estat anomenada malaltia del coronavirus 2019 (COVID-19). | Wikimedia Commons

Nanopartícula innovadora: una nova arma contra el virus SARS-CoV-2

Comparteix
El sistema dissenyat per l'equip de científics fa que es canviïn miniproteïnes fetes amb IA per altres d'interès per inhibir altres virus
El mosaic trobat | Universitat de Haifa

La inscripció grega revela la primera residència d'ancians bizantina

Comparteix
La troballa s'ha fet a la ciutat d'Hippos, la joia del cristianisme durant el període bizantí
La malaltia de l'Alzheimer afecta a milers de persones cada any | Pixabay

Èxit en la reversió de l'Alzheimer amb teràpia vascular

Comparteix
Un dels ratolins amb deteriorament cognitiu va recuperar en només sis mesos el comportament d'un ratolí sa
(A–C) Fotografies de la fermentació tradicional del iogurt de formigues iniciades per les formigues Fòrmica rufa i les seves típiques colònies de palla, preses durant el treball de camp a Bulgària. (A) Les formigues vives s'afegeixen a la llet escalfada que llavors (B) estava enterrada dins de la colònia de formigues i es deixa fermentar de la nit al dia. (C) La llet resultant havia començat a coagular i acidificar, indicatiu de les primeres etapes de la fermentació del iogurt.
(D-F) Aplicacions culinàries creades per l'equip de recerca i desenvolupament de dos restaurants d'estrella Michelin, Alchemist, utilitzant F. rufa ants: (D) ant yogurt gelat sandwich, on la vista superior mostra la galeta de tuile que entreté el gelat contingut a continuació (E) formatge 'mestre-mestre', i (F) llet-cocteleria (Photos A-C de David Zilber, i D-F de S,ren Gammelmark i K).re Knudsen d'Alchemist). | iScience

Formigues i iogurt: un nou estudi revela la seva connexió ancestral

Comparteix
Els investigadors, però, alerten que s'ha d'anar amb molta cura amb els productes elaborats amb formigues