A principis d’abril Catalunya va veure un fet gairebé insòlit avui dia, pluja. Les pluges dels primers dies d’abril -que coincidien amb el brot de la vinya- semblava que podien reconduir una situació delicada i empentar els ceps en el moment clau de la temporada. La realitat, però, és que els pagesos i els vinicultors lamenten que aquestes pluges no han pogut evitar una “mortaldat important”. La xifra no està consensuada, però estimen que de molts ceps només podran salvar una part i a altres llocs s’haurien d’arrancar sencers. La manca d’aigua dels darrers quatre anys apuntava cap a una pèrdua de la tercera part de la vinya del Penedès.
Unió de Pagesos, en declaracions a l’ACN, estima que hi haurà una pèrdua d'”entre el 15 i el 20%” de les vinyes penedesenques i Josep Marrugat, representant de la vinya i el vi, lamenta que es vegin en la situació d’haver d’arrencar camps “que no tenen ni deu anys de vida”. Marrugat explica, amb pena, que “se’ns acumula la renovació de vinyes velles amb d’altres que no hi comptàvem. Ho estem patint amb cruesa”.

Com compensar les pèrdues?
El ple del Consell Regulador de la DO Cava ha acordat la creació d’una reserva de garanties per emmagatzemar vi base per a cava durant un màxim de tres anys. Més enllà d’aquesta reserva, el sector també té damunt la taula la possibilitat d’apujar el percentatge de raïm que es permet esprémer o modificar les condicions de rendiment de la vinya.
On si hi ha un factor clau és en el paper de la Generalitat. El sector reclama que el Departament d’Acció Climàtica, amb David Mascort al capdavant, desplegui mesures per poder disposar de més aigua; un departament que ja està estudiant aprofitar l’aigua de les depuradores per regar les vinyes del Penedès com s’ha acordat al Priorat.
Unió de Pagesos ha demanat al Govern “més implicació” per aprofitar l’aigua de les depuradores i crear sistemes de captació de l’aigua de la pluja i la freàtica perquè es pugui emprar directament al camp. El president de la patronal AECAVA, Joaquim Tosas, assenyala que “necessitem millorar la planificació de les infraestructures hídriques” i ha criticat la manca d’inacció des de l’any 2008 amb inversions promeses “que mai s’han executat”.
Per la seva banda, el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha reclamat a la Generalitat i el govern espanyol que apliquin mesures econòmiques “perquè el sector necessita sobreviure“, un prec que comparteix Tosas, que assenyala que “l’acumulació de pèrdues any a any és insostenible”.
El Departament d’Acció Climàtica ha assenyalat a l’ACN que la Generalitat està ajudant els viticultors per minimitzar l’impacte de la sequera i que s’han aportat gairebé 30 milions d’euros en matèria d’ajudes.