Un equip d’investigadors de la Universitat de Kentucky, als Estats Units, ha presentat a la revista ‘Communications Materials’ una membrana que, incorporada a les mascaretes, pot capturar i desactivar la proteïna espiga del virus de la Covid. Els enzims que conté, que s’hi adhereixen, obren la porta a una nova tecnologia que es podria fer servir per augmentar la protecció davant d’altres virus.
La clau del virus per entrar al nostre cos
El SARS-CoV-2 està cobert de l’anomenada “proteïna espiga”, que permet al virus introduir-se a les cèl·lules del cos. Si les vacunes han mirat de fer que el nostre cos reconegués ràpidament aquesta proteïna i activés la resposta immunològica, aquest equip ha desenvolupat una membrana amb enzims que s’hi poden adherir, impedint que puguin ser emprades per infectar cèl·lules i, per tant, deixant inutilitzat el virus.

Aquest nou material té la mateixa capacitat de filtrar el virus que un mascareta N95 però, a més, conté aquests enzims antivirals, que suposen una nova capa de protecció per impedir la propagació del virus. Aquest filtre ha estat desenvolupat i produït gràcies a la col·laboració d’una empresa dedicada a la fabricació de membranes, i s’ha provat fent servir proteïnes espiga del SARS-CoV-2 que, tal com s’esperava, van quedar immobilitzades gràcies a aquests enzims sintètics, que tenen la capacitat de destruïr-les al cap de 30 segons del contacte.
El principi d’un nou tipus de mascaretes
Aquesta tecnologia, que és un sistema de protecció prometedor i que podria ser la primera passa pel desenvolupament de noves mascaretes i filtres d’interior que redueixin la presència del virus de la Covid i, potser, dels patògens més habituals, ha demostrat oferir una protecció superior a la de les mascaretes N95 i, per tant, compleix amb escreix les exigències de les autoritats sanitàries d’arreu del món.