Un equip d’enginyers ha anunciat la creació dels tatuatges més petits del món, una sèrie de punts i línies que poden enganxar-se a cèl·lules vives i identificar-les de manera individual. Presentada en un article a ‘Nano Letters’, aquesta tecnologia, la pimera que permet posar elements òptics o electrònics a cèl·lules individuals sense malmetre-les, pot ser molt útil per fer-ne el seguiment en estudis científics.
En el futur, els seus creadors voldrien poder adherir fins i tot sensors nanoscòpics a les cèl·lules, per poder fer un seguiment tant d’elles com del seu entorn en temps real. Així, afirmen, es podria arribar a diagnosticar i tractar malalties molt més aviat en comptes d’esperar a que un organ estigui prou malmès com perquè sigui clarament visible amb les tecnologies actuals.
Salvant la distància entre teixits vius i aparells electrònics
En aquest sentit, uns biosensors com aquests, que no serien tòxics ni invasius, i els tatuatges en què es col·locarien, permetrien salvar la distància que separa les cèl·lules o els teixits vius i els sensors i els materials electrònics convencionals. De moment, els experiments han demostrat que aquestes estructures es poden mantenir enganxades a cèl·lules toves fins a 16 hores, fins i tot en moviment.
Per poder mantenir una bona senyal dels sensors sense que hi hagi distorsió, els tatuatges són estructures d’or que poden enganxar-se a les cèl·lules dels teixits del cos, anomenades fibroblasts. Són tractades amb coles moleculars que, un cop col·locades sobre les cèl·lules, s’enganxen al ‘film’ que crea l’anomenada matriu extracel·lular, adherint els tatuatges.
Així, els enginyers han demostrat que és possible enganxar xarxes complexes nanoscòpiques a cèl·lules vives i que no pateixin cap mai, una passa molt important perquè demostra que, malgrat el que hagi semblat fins ara, les cèl·lules vives i els mètodes emprats per fabricar ginys electrònics no sempre són incompatibles. Una gran oportunitat per al futur de la medicina i la ciència que, amb el temps, podria ser molt important.