MonPlaneta
Els tatuatges més petits del món permeten identificar cèl·lules individuals

Un equip d’enginyers ha anunciat la creació dels tatuatges més petits del món, una sèrie de punts i línies que poden enganxar-se a cèl·lules vives i identificar-les de manera individual. Presentada en un article a ‘Nano Letters’, aquesta tecnologia, la pimera que permet posar elements òptics o electrònics a cèl·lules individuals sense malmetre-les, pot ser molt útil per fer-ne el seguiment en estudis científics.

En el futur, els seus creadors voldrien poder adherir fins i tot sensors nanoscòpics a les cèl·lules, per poder fer un seguiment tant d’elles com del seu entorn en temps real. Així, afirmen, es podria arribar a diagnosticar i tractar malalties molt més aviat en comptes d’esperar a que un organ estigui prou malmès com perquè sigui clarament visible amb les tecnologies actuals.

Salvant la distància entre teixits vius i aparells electrònics

En aquest sentit, uns biosensors com aquests, que no serien tòxics ni invasius, i els tatuatges en què es col·locarien, permetrien salvar la distància que separa les cèl·lules o els teixits vius i els sensors i els materials electrònics convencionals. De moment, els experiments han demostrat que aquestes estructures es poden mantenir enganxades a cèl·lules toves fins a 16 hores, fins i tot en moviment.

Per poder mantenir una bona senyal dels sensors sense que hi hagi distorsió, els tatuatges són estructures d’or que poden enganxar-se a les cèl·lules dels teixits del cos, anomenades fibroblasts. Són tractades amb coles moleculars que, un cop col·locades sobre les cèl·lules, s’enganxen al ‘film’ que crea l’anomenada matriu extracel·lular, adherint els tatuatges.

Així, els enginyers han demostrat que és possible enganxar xarxes complexes nanoscòpiques a cèl·lules vives i que no pateixin cap mai, una passa molt important perquè demostra que, malgrat el que hagi semblat fins ara, les cèl·lules vives i els mètodes emprats per fabricar ginys electrònics no sempre són incompatibles. Una gran oportunitat per al futur de la medicina i la ciència que, amb el temps, podria ser molt important.

Més notícies
Aquest avenç obre la possibilitat, tècnicament, fins i tot de que un home tingui fills amb ell mateix | Zappys Technology Solutions / Flickr (CC BY 2.0)

Aconsegueixen crear òvuls a partir de cèl·lules masculines

Un investigador japonès obre la porta a que parelles d'homes tinguin fills biològics
Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita

Descobreixen un nou ‘òrgan’ a l’interior de les cèl·lules

És als intestins de les mosques de la fruita però també podria ser present als humans
La capacitat de fer-se invisibles dels calamars és una de les seves habilitats més sorprenents

Aconsegueixen fer que cèl·lules humanes es camuflin com les dels calamars

Aquest avenç pot ajudar molt a estudiar aquests animals, les cèl·lules dels quals no es poden cultivar al laboratori
El principi del procés de mitosi d'una cèl·lula | Pixabay

Les primeres cèl·lules podrien haver fet servir la temperatura per dividir-se

Un mecanisme molt simple pot explicar el creixement i multiplicació dels primers éssers vius del nostre planeta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa