Per primera vegada, un equip d’investigadors ha anunciat que han fet funcionar un gradiòmetre quàntic fora del laboratori. En un article a ‘Nature’, els científics, de la Universitat de Birmingham (Anglaterra), han informat que han aconseguit trobar un objecte amagat sota terra fent servir tecnologia quàntica. Aquest fet, que d’entrada pot no semblar gaire impressionant, pot accelerar enormement el mapeig del subsòl de la Terra i tenir implicacions importantíssimes tant en la indústria com en el coneixement humà i també en la seguretat.

Un projecte d’alta tecnologia

El gradiòmetre quàntic ha estat desenvolupat gràcies a un contracte pel Ministeri de Defensa britànic i també pel projecte de recerca Gravity Pioneer. En aquesta primera prova, ha aconseguit trobar un túnel enterrat a un metre sota terra, en la primera vegada que s’aconsegueix fer funcionar un aparell d’aquest tipus en condicions “reals”.

Fent servir els principis de la física quàntica, el sensor detecta variacions en la microgravetat i pot calcular què hi ha a sota. Això pot resultat extraordinàriament útil en molts camps, com ara reduint els costos i endarreriments de la construcció d’infraestructures i edificis, millorar la predicció d’erupcions volcàniques o terratèmols, descobrir recursos naturals o estructures enterrades o analitzar jaciments arqueològics sense córrer cap perill de malmetre les restes.

Esquema de la prova del gradiòmetre en condicions reals | University of Birmingham
Esquema de la prova del gradiòmetre en condicions reals | University of Birmingham

Així doncs, per petit que pugui semblar aquest avenç, podria tenir una importància molt més gran i en molts més camps del que ens podria semblar d’entrada. Fins ara, aquest tipus de sensors tenien moltes limitacions ambientals, especialent les vibracions, que en limitaven la capacitat de mesura. Aquest darrer aparell, però, aconsegueix superar les vibracions i altres problemes de l’entorn i aplicar la tecnologia quàntica en situacions reals, demostrant que podria tenir aplicacions comercials.

Una gran ajuda

Gràcies a aquest gradiòmetre, els que es construeixin en en el futur podran ser més barats, més sensibles i es podran construir 10 vegades més ràpid, reduint prospeccions que ara duren mesos a cosa de dies i ajudant enormement a conèixer millor un dels misteris més grans que encara queden a la Terra: què hi tenim, sota els peus. Gràcies a això, el treball en mines, túnels i altre terreny inestable serà molt més segur, com també la construcció d’habitatges, indústria i infraestructures.

Nou comentari

Comparteix