La corporació OpenAI ha presentat GPT-4, la nova versió de ChatGPT, el seu famosíssim ‘chatbot’ d’intel·ligència artificial. A diferència dels models anteriors, el que acaben d’introduir no només pot respondre a text sinó també a imatges, de manera que pot crear peus de foto, descriure què veu en una fotografia o fins i tot, veient una imatge de la teva nevera, proposar-te què podries fer per dinar. A més, GPT-4 pot processar fins a 25.000 paraules, vuit vegades més que fins ara.
Una revolució no exempta de polèmiques
D’ençà de la presentació de ChatGPT el mes de novembre de 2022, s’ha convertit en tota una revolució, la darrera mostra de les capacitats de la intel·ligència artificial i una que milions i milions de persones arreu del món han pogut experimentar directament. De fet, la seva aparició ha generat conflictes importants no només al món educatiu –amb alumnes demanant a ChatGPT que els fes les redaccions, per exemple– sinó també a l’acadèmic, on va causar polèmica per la seva aparició com a coautor d’articles científics.
Entrenada per imitar el llenguatge dels humans
Al cap i a la fi, aquesta intel·ligència artificial està entrenada per respondre preguntes fent servir un llenguatge el més semblant possible al dels humans fent servir com a base de dades l’estat d’internet l’any 2021. De fet, fins i tot se li pot demanar que imiti l’estil d’escriptors, poetes o compositors concrets i respondrà amb textos que, sovint, són inquietantment semblants als que hauria escrit la persona en qüestió.

Bing, Duolingo i el govern islandès, entre els primers usuaris
En aquesta ocasió, OpenAI ha passat sis mesos fent proves de seguretat al GPT-4 i l’ha estat entrenant amb humans. No obstant això, la corporació ha afegit que podria continuar tenint tendència a desinformar, com s’ha comprovat amb les versions anteriors. Alhora, però també ha anunciat que GPT-4 ja està sent emprat al motor de cerca de la plataforma Bing, de Microsoft, que ha invertit 10.000 milions de dòlars a OpenAI. A més, també s’han establert noves col·laboracions amb Be My Eyes, una aplicació per a per a persones amb problemes severs de visió, amb la coneguda aplicació per aprendre idiomes Duolingo i fins i tot amb el govern d’Islàndia, per tal de “conservar el seu idioma”.
Pel que fa a la resta, GPT-4 només està disponible per ‘conversar’ per als usuaris de ChatGPT Plus que, en comptes d’accedir a la versió gratuïta, paguen 20$ mensuals per tenir un millor accés al servei.