MonPlaneta
La NASA treballa en un coet nuclear per arribar més ràpidament a Mart

La NASA continua treballant en el desenvolupament d’un coet nuclear per tal que el viatge de la Terra a Mart sigui molt més ràpid que amb un mitjà de transport ‘convencional’. Si un coet amb combustible líquid triga entre set i vuit mesos a cobrir la distància que ens separa del Planeta Roig, aquesta nova proposta podria reduir aquest temps en com a mínim un terç.

El passat mes de gener, l’agència espacial nord-americana ja va anunciar que col·laborava amb l’Agència de Projectes de Recerca Avançats de Defensa (DARPA) per crear un coet amb combustible nuclear per a viatges de llarga distància. L’objectiu, més enllà d’estalviar temps, és reduir la durada de l’exposició dels astronautes a la radiació de l’espai i donar més flexibilitat a les missions.

Reproducció artística del Valles Marineris de Mart | Wikimedia Commons
Reproducció artística del Valles Marineris de Mart | Wikimedia Commons

Un reactor de fissió per alimentar el coet

Ara, pocs mesos després, coneixem alguns detalls més sobre aquest projecte tan important per al futur de l’exploració de l’espai. DARPA està desenvolupant un coet de propulsió nuclear termal que han anomenat DRACO (Coet de Demostració per a Operacions Cislunars Àgils) i que fa servir la gran quantitat de calor que genera un reactor de fissió per convertir un propulsant líquid en gas i fer-lo passar per una tovera per generar moviment.

Aquest sistema, segons la NASA, és com a mínim tres cops més eficient que on coet químic i crea més empenta. Això també vol dir menys necessitat de combustible, que vol dir més espai de càrrega a la nau per a qualsevol necessitat, des d’equipament científic fins a aliments o fins i tot materials de construcció per a l’establiment d’una colònia a Mart. Així doncs, podria ser tota una revolució pel que fa a les possibilitats de l’exploració de l’espai tant en temps com en logística.

Render de l'aspecte que podria tenir la colònia marciana que es vol començar a construir a Dubai
Aquest mitjà de transport podria facilitar molt la construcció de colònies a Mart

Les proves es faran a l’espai tot i que es considera una tecnologia segura

El DRACO, d’altra banda, tot i ser un propulsor amb energia nuclear, farà servir urani d’enriquiment baix, i no pas l’urani d’enriquiment alt que es fa servir en armament, de manera que es pot considerar una tecnologia si més no relativament segura. No obstant això, les proves d’aquest coet, que es creu que podrien tenir lloc el 2027, no es faran a la Terra sinó directament a l’espai, per evitar les pitjors conseqüències d’un accident que, sembla, consideren poc probable però en cap cas impossible.

Si tot surt bé, la propulsió nuclear podria ser un salt endavant molt important per a l’exploració de l’espai. A més de reduir els riscos per a la salut que suposa l’exposició a la radiació de l’espai, reduir el temps de viatge també seria un alleujament per a la pressió psicològica dels astronautes, que han de passar tot el trajecte tancats en espais molt petits, tant en l’anada com en la tornada.

Recuperant un antic somni

Aquesta tecnologia, de fet, no és nova, si més no com a concepte. Els primers esbossos ja es van fer durant els anys 60 i 70 però, després dels accidents nuclears de Three Mile Island, als Estats Units; i de Txernòbil, a la Unió Soviètica, la mala premsa que va rebre l’energia nuclear va fer abandonar el projecte. Ara, però, aquesta idea s’ha reprès i sembla que, finalment, es durà a bon port.

Més notícies
Els nous motors espacials que podrien dur-nos a Mart a grans velocitats
Per recórrer la distància que ens separa del Planeta Roig, diversos equips treballen en tecnologies que, en el futur, poden revolucionar els viatges interplanetaris
Llançament d'un míssil balístic intercontinental rus | Wikimedia Commons
L’ONU vol actualitzar les normes de la presència humana a l’espai
Proves com la que va fer Rússia el novembre passat posen en perill la convivència fora de la Terra
Imatge promocional del quètxup 'marcià' | KraftHeinz
Aconsegueixen cultivar tomàquets en condicions semblants a les de Mart
Heinz llença un nou quètxup i alhora demostra que una colònia marciana podria arribar a produir el seu propi menjar
Poder cultivar arròs a Mart seria un avenç importantíssim per a la seva colonització | Gaurav_Dhwaj_Khadka / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Els sòls de Mart podrien ser aptes per al cultiu d’arròs
Un nou estudi afirma que té tots els nutrients necessaris però també un inconvenient que caldria superar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa