MonPlaneta
Un nou model tria la dificultat dels videojocs segons les emocions del jugador
  • CA

Un equip d’enginyers de Corea del Sud ha creat un model informàtic capaç d’ajustar la dificultat dels videojocs segons les emocions que estigui experimentant el jugador. Segons expliquen en un article publicat a la revista ‘Expert Systems With Applications’, aquest avenç podria ser molt útil per maximitzar la satisfacció dels jugadors i, alhora, fer els videojocs més atractius per a públics més diversos. El model té en compte les emocions dels jugadors, fent servir dades del mateix joc, i adapta el nivell segons com reaccionen.

Un aspecte complex dels videojocs

La dificultat, al cap i a la fi, és un aspecte molt complicat a l’hora de crear un videojoc. Mentre alguns jugadors demanen reptes molt durs, altres prefereixen passar-s’ho bé amb una experiència més relaxada. A dia d’avui, la majoria de desenvolupadors fan servir el que es coneix com a “Ajustament Dinàmic de Dificultat” (DDA per les seves sigles en anglès), que canvia la dificultat segons el rendiment del jugador. És a dir, si ho fa massa bé pel nivell en què està jugant, el joc es torna automàticament més difícil i si, en canvi, el jugador ho fa pitjor, es pot baixar.

Una persona jugant | Freepik
Els sistemes actuals d’ajustament de dificultat tenen alguns problemes que, amb aquest model, podrien superar-se per sempre | Freepik

Posant la diversió al centre

El DDA, però, només té en compte això, el rendiment, i no pas la diversió. És per això que aquests investigadors van voler fer-hi encara una altra volta i crear un sistema d’ajustament de la dificultat dinàmic però que tinguin en compte la maximització de quatre aspectes relacionats amb la satisfacció del jugador: el repte, la competència, la fluïdesa i la valència.

Així, es van entrenar els agents de DDA amb aprenentatge automàtic amb dades obtingudes de persones reals jugant a un joc de lluita contra diverses intel·ligències artificials i que, després, van respondre un qüestionari. Fent servir un algoritme, cadascun dels agents va fer servir les dades del joc i d’altres de simulades per ajustar l’estil de lluita de la IA per maximitzar una emoció concreta que, a més, no cal mesurar directament en la persona sinó que es pot calcular només amb les dades obtingudes directament el joc.

Dues persones jugant a un videojoc de futbol | Pxfuel
Dues persones jugant a un videojoc de futbol | Pxfuel

Resultats amb moltes aplicacions possibles

Els investigadors van comprovar, amb un experiment amb 20 voluntaris, com aquestes noves DDAs creaven intel·ligències artificials que milloraven l’experiència dels jugadors independentment de les seves preferències, en el que suposa la primera vegada que s’incorporen els estats afectius en l’ajustament dinàmic de dificultat.

Això podria ser molt útil pels jocs comercials, ja que les empreses ja tenen quantitats enormes de dades dels jugadors, que podrien servir per donar-los una experiència encara més satisfactòria. Més enllà d’això, a més, també es podria aplicar en qualsevol altre camp que pugui ser ‘gamificat’, com ara l’activitat física o fins i tot l’educació.

Més notícies
Jugar a videojocs té efectes positius en el cervell | Pxhere
Jugar a videojocs millora l’activitat de zones importants del cervell
Un estudi apunta que els jugadors tenen algunes habilitats cognitives més desenvolupades que els qui no juguen
Infants jugant a videojocs | Wikimedia Commons
Els videojocs poden augmentar la intel·ligència dels infants
Un estudi correlaciona els seus hàbits amb les pantalles amb el desenvolupament de les habilitats cognitives
Pau Gallardo i Clàudia Gallego mostren la plataforma d'eWith | ACN
Creen una empresa per millorar el rendiment i la salut dels jugadors de videojocs
Incidiran en aspectes com l'alimentació i l'activitat física a través d'entrenadors personals
Mario Kart
El Mario Kart ens pot ensenyar a reduir la pobresa i millorar la sostenibilitat
Un expert ambientalista afirma que el videojoc conté lliçons importants per desenvolupar programes econòmics i socials que ajudin les regions en desenvolupament del planeta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa