MonPlaneta
Internet per satèl·lit: SpaceX ajuda Ucraïna a continuar connectada al món
  • CA

El multimilionari Elon Musk, dirigent d’empreses tan conegudes com Tesla o SpaceX, ha posat el seu sistema de satèl·lits Starlink, desplegat per aquesta darrera companyia, al servei d’Ucraïna. Enmig de la invasió russa, un enginyer de Kyiv, Oleg Kutkov, ha explicat a ‘The Verge’ com ha aconseguit recuperar la connexió de banda ampla a internet en només deu segons, després que el govern del seu país demanés ajuda a Musk.

Una petició per Twitter

El cap de setmana passat, el viceprimer ministre ucraïnès, Mikhailo Fedorov, va demanar al cap de SpaceX a través de Twitter que fes servir Starlink per ajudar el seu país a combatre la invasió russa. La resposta de Musk, que no es va fer esperar gaire, va informar que Starlink havia estat posat en servei a Ucraïna.

El sistema de satèl·lits Starlink tenen la intenció de poder donar accés a internet de banda ampla des de l’espai a qualsevol indret del món, un projecte que incluria el llançament de milers de satèl·lits i que, de moment, es troba als primers estadis d’implementació. No obstant això, sembla que ja funciona, tal com va poder comprovar Kutkov. L’enginyer havia adquirit un dels terminals receptors fa uns mesos i, en veure el tuit de Musk, va decidir provar-lo.

Al principi no va aconseguir-ho, però després de contactar amb el servei tècnic de SpaceX ho va aconseguir. Va posar el receptor a la finestra del seu pis a Kyiv i, al cap de només deu segons, va rebre la senyal d’un dels satèl·lits. “Honestament, no em pensava que funcionaria”, reconeix, i encara menys que aconseguiria una velocitat de connexió tan ràpida: fins a més de 200Mbps, segons ell mateix va publicar a Twitter.

Una ajuda que pot ser crucial

A dia d’avui, SpaceX té gairebé 2.000 satèl·lits Starlink actius, uns quants dels quals són sempre en òrbita damunt d’Ucraïna i, per tant, els donen internet. Això pot ser una gran ajuda ja que, encara que de moment hi ha grans parts del país amb connexió a internet, l’exèrcit rus podria tallar les comunicacions en qualsevol moment ja que, durant els darrers dies, alguns dels seus atacs s’han dirigit a les instal·lacions de telecomunicacions, com la torre de la televisió de Kyiv.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa