MonPlaneta
Ideen una manera de donar internet de banda ampla fent servir feixos de llum
  • CA

Una de les idees més visionàries d’X Development, l’empresa de Google que persegueix els objectius més estranys, difícils i originals, ha estat provada amb èxit al Congo. El Projecte Taara, com s’anomena, és una manera de transmetre connexió a internet de banda ampla fent servir feixos de llum que viatgen per l’aire, i tot i que sembli gairebé impossible, els tests duts a terme al riu Congo, entre Brazzaville (República del Congo) i Kinshasa (República Democràtica del Congo) han demostrat que és possible transmetre informació d’aquesta manera.

El Projecte Taara ha aconseguit, doncs, obrir la possibilitat que els ciutadans d’aquestes dues ciutats tinguin un internet més ràpid i més barat. Justament en aquell punt, el tram de riu que separa les dues ciutats, hi ha un problema de connectivitat molt important. Brazzaville i Kinshasa només són a cinc quilòmetres de distància, connectar-les per cable és molt difícil, ja que cal fer una volta que suposa una inversió molt més gran en material i que encareix la connexió a la xarxa unes cinc vegades. La prova de Taara ha aconseguit transmetre gairebé 700Tb de dades en 20 dies, funcionant el 99,9% del temps, una fiabilitat altíssima especialment en una primera prova.

Mapa mundial de la idoneïtat de la visibilitat per instal·lar-hi el nou sistema d'internet de banda ampla | X Development
Mapa mundial de la idoneïtat de la visibilitat per instal·lar-hi el WOC | X Development

La comunicació òptica sense fils (WOC per les seves sigles en anglès) no és, però, una solució màgica: les condicions meteorològiques l’afecten moltíssim. És per això que, tot i que pugui funcionar –i s’espera que ho continuï fent– per als 17 milions de persones que viuen entre les dues ciutats, hi ha molts indrets del món on no es podrà instal·lar mai. De fet, és tota una proesa haver aconseguit que funcioni i que doni tan bons resultats perquè, segons expliquen els mateixos desenvolupadors, el vol d’un ocell pot causar interferències a la comunicació.

Aquesta idea va sorgir del Projecte Loon, abandonat temps enrere, que volia dur internet fent servir globus a l’estratosfera. Tot i la seva cancel·lació, a X Development van continur treballant en idees semblants i, de fet, aquest sistema WOC és el fruit de tres anys de feina per dur internet de banda ampla a l’Àfrica subsahariana. La idea és la mateixa que la de la fibra òptica, fer servir llum per dur les dades, però sense necessitat de fer-la passar per l’interior d’un cable. Un projecte sorprenent i que té alguns inconvenients importants però que, no obstant això, ha fet possible una altra cosa que semblava que no ho era.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa