Els gegants tecnològics nord-americans sembla que estan molt d’acord pel que fa a la necessitat de regular la intel·ligència artificial (IA). Això si més no, és el que va afirmar el CEO de Tesla, Elon Musk, en unes declaracions després de la reunió que els responsables de les principals empreses del sector van celebrar aquest dimecres passat a Washington (Estats Units) per debatre l’assumpte.
Estudiant com legislar sobre la IA
Les possibilitats de la IA i també les grans pors que ha despertat entre experts i profans a parts iguals ha estat seguit tant per les societats d’arreu del món com també pels seus líders polítics. Si la Unió Europea ja ha tirat endavant la primera llei del món que en regula l’ús, els Estats Units ho està estudiant, i és per això que a petició del Líder de la Majoria del Senat, Chuck Schumer, es va dur a terme una reunió entre grans empresaris del sector i legisladors.

Una reunió amb noms importantíssims
A més del mateix Schumer i d’alguns líders de grups en defensa dels drets civils, la reunió va comptar amb la presència de l’esmentat Elon Musk; de Mark Zuckerberg, cap de Meta (Facebook, Instagram…); el responsable de Google, Sundar Pichai o el fundador de Microsoft, Bill Gates, i l’actual CEO de la companyia, Satya Nadella.
Consens en la defensa de la seguretat
La trobada es va fer a porta tancada però, a la sortida, Musk va afirmar el consens entre els caps de les grans companyies és “aclaparador”. A la reunió, va demanar un “àrbitre” per a les IA, en la línia de les seves declaracions de l’abril passat en què va demanar “un organ regulador” per assegurar que aquesta tecnologia no sigui “un perill per al públic”. Ara, va dir, creu que “probablement” passarà, tot i que no sap en quin moment o de quina manera.

Mark Zuckerberg, per la seva banda, va declarar que els legisladors nord-americans haurien de prendre mesures en el camp de la IA per “donar suport a la innovació i a la seguretat” i va afegir que “és millor que l’estàndard el marquin companyies americanes que poden treballar amb el nostre govern per donar forma a aquests models en assumptes importants”.
Tot plegat arriba després que, el passat mes de maig, Sam Altman, CEO d’OpenAI (l’empresa creadora de ChatGPT) testifiqués davant d’un comitè del Senat dels Estats Units. “Crec que si aquesta tecnologia va malament, pot anar força malament… volem ser molt clars sobre això”, va afirmar. És per això, va continuar que volien “treballar amb el govern per impedir que això passi”. Una preocupació que no només és d’Altman sinó que ha estat expressada i compartida per experts en IA d’arreu del món des de fa anys.