MonPlaneta
Creen uns elèctrodes que creixen sols a l’interior del cos

Un equip d’investigadors ha creat uns elèctrodes que creixen sols a l’interior del cos. En un article publicat a la revista ‘Science’, els responsables d’aquest avenç exposen els resultats dels seus experiments en peixos, en el que podria ser, en el futur, tota una revolució en la implantació de pròtesis electròniques que millorin la mobilitat i/o la comunicació de persones amb diversos tipus de lesions neurològiques.

Un material que es forma aprofitant compostos químics del cos

Els científics han dissenyat una substància que, introduïda com a gel injectable, fa servir la química del propi cos per convertir-se en un polímer conductor, obrint la porta a crear aparells electrònics que es puguin implantar en teixits delicats, com ara el cervell, sense risc de causar-hi days. En barrejar-se amb compostos químics generats per l’organisme del receptor, es produeix una reacció en cadena que fa del gel un material sòlid però alhora flexible.

Els elèctrodes, en blau, a l'interior de la cua d'un peix zebra | Universitat de Linköping
Els elèctrodes, en blau, a l’interior de la cua d’un peix zebra | Universitat de Linköping

Una possible solució al futur dels implants electrònics

Aquest tipus d’aparells o circuits electrònics implantats poden tenir moltíssimes aplicacions tant en medicina com en recerca. Així, per exemple, poden servir per ajudar el cervell a comunicar-se millor amb pròtesis o fins i tot millorar la memòria o curar la depressió. Fins ara, però, els aparells desenvolupats poden causar inflamació o cicatrius i, a més, sovint es van malmetent a l’interior del cos.

Els elèctrodes tous i flexibles, doncs, són una bona opció, però introduir-los al cos de manera no invasiva és molt difícil. Aquest material podria canviar tot això, ja que no només condueix l’electricitat sinó que no és tòxic, és estable a llarg termini i, en la seva forma original, pot ser injectat fàcilment.

Un llarg camí per recórrer

De moment aquest compost, que reacciona amb la glucosa i el lactat per formar el polímer, ha estat provat a les aletes i el cervell de peixos zebra i també al teixit nerviós de sangoneres i els músculs de pollastres, porcs i vaques. Tot i que encara caldrà superar algunes barreres abans de poder fer tests en humans, i que encara no se sap com fer-lo funcional connectant-lo amb una font d’electricitat externa, aquest avenç podria ser el principi d’un gran canvi en la implantació de dispositius electrònics al cos que ajudin milions de persones arreu del món.

Més notícies
Second Sight
Una empresa d’ulls biònics deixa de donar assistència als seus pacients
Més de 350 persones cegues s'han trobat que la companyia els deixava sense servei pels seus implants
Macac
Les darreres proves d’implants cerebrals acosten molt la possibilitat de curar la ceguesa
Uns experiments recents amb micos han tingut resultats prometedors i que podrien funcionar per tornar la vista als qui en algun moment l'havien tingut
Els assaigs amb interfícies entre la ment i els ordinadors desperten els fantasmes creats per la ciència-ficció les darreres dècades | Wikimedia Commons
Instal·len la primera interfície cervell-ordinador als Estats Units
Aquesta tecnologia de ciència-ficció podria ser una realitat estesa ben aviat
Una dels pacients amb què s'ha provat aquest implant per restablir la mobilitat de persones que han patit ictus | Universitat de Pittsburgh
Una nova teràpia pot tornar la mobilitat a persones paralitzades per ictus
Un implant que estimula la medul·la amb electricitat ha estat provat amb èxit en dos pacients

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa