MonPlaneta
Creen un model d’IA per predir quins fàrmacs poden causar malformacions

Un equip de científics liderats pel Mount Sinai de Nova York ha creat un model d’intel·ligència artificial (IA) que pot predir millor que fins ara quins fàrmacs poden causar malformacions. Presentat a la revista ‘Communications Medicine’, gràcies a ell es podrien evitar moltíssims problemes provocats per medicaments que, sense que ho sapiguem, podríem danyar els fetus mentre es desenvolupen.

Un problema amb causes que sovint són desconegudes

Els defectes de naixement poden tenir diversos orígens, inclosos els genètics, encara que les causes de la majoria continuen sent desconegudes. No obstant això, sabem que hi ha components a medicines però també a productes de cosmètica, aliments i també contaminants ambientals que poden causar malformacions si les criatures hi estan exposades abans de néixer.

Intel·ligència artificial | Maxpixel
Maxpixel

Una eina que pot ser molt útil en el futur

Els investigadors volien millorar el coneixement de la salut reproductiva i el desenvolupament fetal i poder advertir del potencial dels nous fàrmacs que puguin aparèixer de causar defectes de naixement abans que es posin a l’abast del gran públic. Tot i que reconeixen que identificar-ne les causes és complicat, l’anàlisi de dades pot unir indicis de diverses causes i, amb sort, protegir la població d’aquest risc.

Així doncs, els creadors d’aquest model van recollir dades i coneixement de diverses fonts sobre l’associació entre fàrmacs i altres compostos i els defectes de naixement, amb l’objectiu de combinar-les amb un algoritme d’aprenentatge automàtic. A continuació, els investigadors volen fer servir un mètode semblant amb altres projectes que estudien aquestes relacions i ampliar l’estudi amb dades més complexes, com ara expressions genètiques de teixits concrets i tipus de cèl·lules obtingudes en diverses etapes del desenvolupament fetal.

Amb això, esperen crear un nou marc global per avaluar la toxicitat potencial dels nous fàrmacs i explicar els mecanismes que causen els defectes de naixement. Així, en el futur, es podria evitar aprovar medicaments que, en embarassades, tenen efectes terribles.

Més notícies
La talidomida va ser responsable del naixement de milers de nadons amb malformacions entre finals dels anys 50 i principis dels 60

Per què la talidomida va causar malformacions a 10.000 nadons

Aquest fàrmac tenia uns efectes inesperats i que no es van entendre fins més endavant

Investiguen els defectes genètics ocults relacionats amb malalties greus de la població europea

Heretar-los dels dos progenitors pot provocar problemes de salut molt greus. | Les investigacions apunten que cada persona duu entre dos i quatre d'aquests gens "defectuosos"

Descriuen una nova malaltia rara amb trets facials propis, defectes cardíacs i discapacitat

La síndrome TRAF7 ha estat identificada en 45 pacients
Exemplar de mosquit Aedes aegypti

Identifiquen el mecanisme que provoca la microcefàlia congènita causada pel virus Zika

Es preveu que en 20 o 30 anys pràcticament el 50% de la població mundial estarà exposada a aquesta infecció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa