MonPlaneta
Creen un material que pot absorbir i alliberar grans quantitats d’energia

Un equip d’investigadors de la Universitat de Massachusetts – Amherst, als Estats Units, ha anunciat que ha creat un nou material sòlid, semblant a la goma, que pot absorbir i alliberar grans quantitats d’energia i que, a més, es pot programar. Amb aquestes dues propietats, podria servir per a moltes coses, d’aconseguir donar més potència a robots amb la mateixa quantitat d’energia a fabricar cascs i vestits de protecció molt més resistents.

El material ha estat presentat en un article a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. Per posar-ho de manera senzilla, tots sabem que una goma elàstica, si l’estires i la deixes anar, surt volant. En aquest cas, seria com si passat un cert punt, s’activés l’energia que la goma té emmagatzemada d’abans i, en deixar-la anar, surt volant molt més lluny. Això s’ha aconseguit gràcies a un material que combina la goma elàstica i petits imants, que aconsegueix augmentar la quantitat d’energia que pot absorbir i alliberar.

El nou material elàstic amb imants al seu interior | Universitat de Massachusetts - Amherst
El nou material elàstic amb imants al seu interior | Universitat de Massachusetts – Amherst

El secret d’aquest material és el canvi d’estat, el mateix que passa quan l’aigua s’evapora. Quan passa això, s’absorbeix i s’allibera energia, però en el cas que ens ocupa aquest canvi es produeix en un canvi de sòlid a sòlid. Els enginyers han aconseguit aquesta fita dissenyant l’estructura del material a nivell molecular i, en el procés, han dissenyat algorismes que permeten programar aquests materials perquè responguin de la manera que calgui.

Així, dissenyant aquest nou material per tal de controlar perfectament els seus canvis de fase mitjançant els imants, es poden introduir canvis específics perquè les seves prestacions siguin les que es vulguin, ja sigui absorbint energia, si es fa servir en cascs o altres superfícies o vestits de protecció, o bé alliberant-ne grans quantitats de manera explosiva, funcionalitat que seria molt útil per conservar energia, per exemple, en robots.

Més notícies
Canonades d'aigua calenta | Flickr

Un nou aparell flexible converteix la calor residual en electricitat

Es podria fer servir per embolicar canonades o altres superfícies calentes per aprofitar l'energia
:  - Mobile
Macrocentral d'energia solar a Crimea (Rússia)  | Activ Solar

Els experts volen que les tecnologies renovables també es puguin reciclar

Les plaques solars, les turbines solars i els vehicles elèctrics d'avui poden ser un problema se'ls acabi la vida útil
:  - Mobile

Gran avenç cap a plaques solars i aparells electrònics autoreparables

Un descobriment posa una mica més a prop aquesta possibilitat que, a dia d'avui, sembla de ciència-ficció
:  - Mobile

Dissenyen un teixit reversible càlid per un costat i fresc per l’altre

Amb un gruix de només 20 micròmetres, aconsegueixen mantenir la temperatura en un rang de 13ºC
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa