MonPlaneta
Un català guanya el premi de robòtica més prestigiós del món
  • CA

Un català, l’enginyer de robòtica Hilario Tomé, ha guanyat el premi més important del món en la seva especialitat. L’atorga l’agència nord-americana DARPA (Agència d’Investigacions de Projectes Avançats de Defensa), creada pel govern dels Estats Units el 1958 i responsable del desenvolupament d’ARPANET, la xarxa militar precursora de l’Internet actual. Amb el premi, valorat en 750.000$, Tomé ha creat l’empresa Keybotic, que desenvolupa el primer robot de quatre potes autònom per a aplicacions industrials, que es podrà vendre i llogar (Robot as a Service) a un preu assequible per a qualsevol empresa.

Tomé va participar a DARPA Subterranean Challenge, que tenia l’objectiu de guardonar la millor solució tecnològica que demostri que el robot té plena autonomia i pugui trobar tota mena d’objectes o supervivents a galeries subterrànies, túnels i coves. A més, el robot s’ha de coordinar amb altres robots per desenvolupar les tasques. La prova va començar fa quatre anys però Tomé s’hi va sumar en fa només dos i superat tots els obstacles amb el seu projecte Dynamo. Ha guanyat en solitari contra equips de les universitats més prestigioses del món en robòtica.

Amb el premi, Tomé tira endavant el projecte de creació de la seva empresa, Keybotic, iniciat dins de la incubadora de Barcelona Activa. És una companyia que desenvolupa tecnologia pròpia per a crear el primer robot de quatre potes realment autònom amb aplicació immediata a les empreses. Traurà el seu primer prototip el mes de març de l’any vinent i té previst fer proves pilots a diferents empreses i institucions. Aquest robot podrà, de manera totalment autònoma i sense interacció humana, fer mapes en 3D, inspeccions en espais de risc per a les persones, facilitar la logística a indústries i com donar suport a la vigilància de grans superfícies, entre altres aplicacions. També podrà fer-se servir per buscar persones en ensorraments o a espais amb perillositat, evitant que hi hagi d’entrar un equip de rescat.

El DARPA ha fet tres competicions de robòtica comptant la que ha guanyat Tomé. La primera va ser per incentivar el desenvolupament de cotxes autònoms; la segona en robòtica de rescat arrel del desastre de Fukushima; i aquesta última centrada en l’autonomia de la robòtica en espais perillosos i de difícil accés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa