MonPlaneta
La Universitat de Barcelona presenta la Càtedra d’Economia Blava Sostenible
  • CA

La Universitat de Barcelona i la consultoria ambiental Tecnoambiente han presentat la Càtedra d’Economia Blava Sostenible, que té per objectiu potenciar l’ús i gestió dels recursos marins. El seu objectiu és fomentar la docència i recerca en aquest camp i proporcionar documentació que ajudi a l’activitat econòmica del sector, facilitant-ne un ús sostenible i partint de la justícia social, l’economia blava i l’equitat oceànica.

La càtedra, que va ser presentada aquest dimarts, serà dirigida per Miquel Canals, catedràtic de la Facultat de Ciències de la Terra, director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà i fundador del Grup de Recerca Consolidat de Geociències Marines de la UB. A l’acte, Canals va explicar que l’economia blava comprèn “les activitats que es duen a terme al mar o que hi estan relacionades”, tant els establerts, per a què hi ha poques dades fiables; com els emergents, que tenen un potencial molt gran.

Miquel Canals, director de la Càtedra d'Economia Blava Sostenible | Universitat de Barcelona
Miquel Canals, director de la Càtedra d’Economia Blava Sostenible | Universitat de Barcelona

Les activitats que es promouran inclouran la formació especialitzada, les pràctiques professionals, l’accés a vaixells escola, reptes d’aprenentatge per a estudiants, tallers i trobades entre universitat i empresa, i espais de debat sobre els reptes actuals i futurs dels sectors implicats, entre altres iniciatives.

L’economia blava, un sector clau

L’economia blava vol promoure el desenvolupament econòmic sostenible, la inclusió i la preservació o millora dels mitjans de vida de la població, garantintla sostenibilitat ambiental de mars, oceans i àrees costaneres. A la Unió Europea, els sectors tradicionals de l’economia blava són l’1,5 % del PIB i suposen 4,5 milions de llocs de treball directes, el 2,3 % del total en aquesta àrea econòmica.

El litoral a l'alçada de Sant Adrià de Besòs | AMB
L’explotació actual dels litorals mediterranis no és sostenible | AMB

La conca mediterrània és la que té un valor afegir brut (VAB) més alt, de 65.500 milions d’euros, el 37 % del VAB de l’economia blava de la UE. També és la conca que té més llocs de treball directes (2,06 milions de treballadors, el 46% de tota l’economia blava de la UE, en sectors com ara el turisme costaner, el transport marítim, la pesca i les activitats portuàries. “Tanmateix, ni el turisme ni la pesca no són sostenibles a la Mediterània amb els paràmetres actuals”, va apuntar Miquel Canals.

Els oceans ens demanen una gran transformació

El degà de la Facultat de Ciències de la Terra, Albert Soler, també va intervenir per recordar que els oceans “regulen el clima, proporcionen aliment i recursos, són font de biodiversitat i tenen un paper clau en la prosperitat i el desenvolupament de la societat”. En el context actual, que va definir de “crisi ecològica, climàtica i energètica”, cal replantejar les estratègies polítiques i econòmiques mundials per tal d’engegar “una transformació vers una societat molt més sostenible”, i la nova càtedra és una gran oportunitat, creu, per vehicular el coneixement de la universitat a la societat.

La Càtedra d'Economia Blava Sostenible vol promoure la recerca en un camp que es considera massa poc estudiat | Universitat de Barcelona
La Càtedra d’Economia Blava Sostenible vol promoure la recerca en un camp que es considera massa poc estudiat | Universitat de Barcelona

Una càtedra per un sector de què no parla “gairebé ningú”

Albert Valcárcel, gerent de Tecnoambiente, va intervenir a la presentació per explicar com el patrocini d’aquesta càtedra suposa un avenç de la consultoria en el compromís amb l’ús sostenible de l’espai marí i costaner i dels seus recursos. La consultoria, va continuar, vol contribuir al progrés sostenible i la transició verda i donar solucions a problemes ambientals globals. El medi marí sempre ha estat “al cor” de la seva activitat, i és en aquesta “intersecció del nostre propòsit i la nostra passió”, va dir, que neix una càtedra que s’emmarca en els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

La vicerectora d’Emprenedoria, Innovació i Transferència, Mercè Segarra, va posar en valor les càtedres com a elements de projecció del coneixement a tota la societat, remarcant que “la sostenibilitat, el decreixement i la manera d’evolucionar en un context de sostenibilitat són temàtiques de màxima actualitat” i que queda “molt treball per fer des de l’àmbit de la recerca” per tal d'”aprofitar els recursos naturals de manera més responsable”. Un fet especialment cert en el cas de l’economia blava de què, va assegurar, “no en parla pràcticament ningú”.

Més notícies
Vaixell pesquer tornant al port al sud de l'estat espanyol | Hernán Piñera (Flickr)
La Comissió Europea proposa el desenvolupament d’una economia blava sostenible
La contaminació, la sobrepesca i la destrucció d’hàbitats, juntament amb la crisi climàtica, amenacen la biodiversitat
La sequera és una de les conseqüències més preocupants del canvi climàtic a tota la Mediterrània | Aigües de Barcelona
La Mediterrània és la segona regió més afectada del món pel canvi climàtic
Medcities afirma que els ajuntaments són claus per aconseguir els objectius de sostenibilitat i resiliència
Piscifactoria | Domini Públic
La revolució de l’alimentació blava podria combatre alhora el canvi climàtic i la fam al món
Un estudi a fons dels aliments aquàtics descobreix el gran paper que poden jugar en una alimentació més sana, sostenible i justa
El tauró dels esculls del Carib és una espècie amenaçada i, al Gran Escull Maia, hi ha algunes de les poblacions més grans i alhora més vulnerables | Wikimedia Commons
Els pescadors protegeixen una ‘autopista’ de taurons al Carib
El Gran Escull Maia és el segon més gran del món i acull molta biodiversitat amenaçada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa