MonPlaneta
Unió de Pagesos presenta al·legacions contra la MAT Aragó-Barcelona
  • CA

El sindicat Unió de Pagesos ha presentat nou al·legacions a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) projectada entre Aragó i Barcelona, el traçat de la qual travessa les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès. Unió de Pagesos afirma que la línia és nul·la de ple dret i que volen la seva retirada total, sense mostrar-se disposats a acceptar modificacions ni replantejaments de cap mena. El sindicat manifesta que el procés d’aprovació del projecte, que afecta 38 municipis, és “irregular” i que en ell s’ha produït tant indefensió dels afectats com vulneració del dret de participació pública.

El sindicat, que també inclou a les seves argumentacions els perjudicis mediambientals, de salut i de desvalorització del sòl agrícola, ha presentat les seves al·legacions a la Subdelegació del Govern espanyol a Barcelona, que va prorrogar el termini per fer-ho fins el 29 de setembre a petició de la mateixa Unió de Pagesos, que considera “greu” que els promotors no notifiquessin del projecte als particulars afectats i que el període d’informació pública es produís en gran part durant les vacances. Aquesta és una de les bases de les impugnacions per irregularitat del procés, indefensió dels afectats i vulneració del dret de participació públic.

A més, el sindicat denuncia que el projecte fa passar una xarxa de transport elèctric primari com si fos una infraestructura secundària d’evacuació als parcs eòlics del Clúster Begues i del Parc Solar Fotovoltaic Jaume I i, per tant, en demana la nul·litat de ple dret. Més enllà d’això, però, i com ja s’ha posat de manifest en altres ocasions, UP també al·lega la contaminació electromagnètica de la MAT sobre les persones i l’afectació d’espais naturals protegits, la Xarxa Natura 2000 i els hàbitats de l’àliga cuabarrada. A més, però, hi afegeix el perjudici econòmic a les comarques afectades i el fet que travessa molts espais catalogats com a sòls d’alt valor agrícola.

Unió de Pagesos, afirmen des del sindicat, defensa un model distribuït d’energies renovables, amb instal·lacions de petites dimensions i la implicació de la ciutadania. Així, la transició s’ha de fer evitant concentracions, ja que el nou model energètic és una necessitat de país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa