MonPlaneta
Un dels nanotecnòlegs més importants del món demana posar fi als combustibles fòssils ara mateix
  • CA

Ravi Silva, un dels pensadors més importants del món en el camp de les nanociències, ha demanat a la comunitat científica dedicada als materials energètics que ajudin a posar fi a la dependència del món dels combustibles fòssils. En un editorial contundent publicat a la revista ‘Energy and Environment Materials’, Silva, que és director de l’Institut de Tecnologia Avançada de la Universitat de Surrey (Anglaterra), afirma que no hi ha cap excusa coherent que justifiqui continuar emprant combustibles fòssils, i urgeix la comunitat científica a allunyar el planeta de la dependència d’aquesta font, d’on actualment continua sortint el 80% de l’energia emprada al món.

Tot i que el cost de la generació d’energia neta fa anys que està caient en picat, afirma Silva, calen millores substancials en les bateries i altres tecnologies d’emmagatzematge per tal d’assolir els objectius de l’Agència Internacional de l’Energia i que el planeta sigui neutral en carboni el 2050. Així, per exemple, per aconseguir-ho caldria que les vendes de vehicles elèctrics al sector del transport es multipliquessin per 15 –de 10 milions l’any passat a 145 milions el 2030–, i això depèn d’aquestes tecnologies i de si resulten prou eficients a nivell pràctic i econòmic com per impulsar aquesta renovació del parc de vehicles.

Estació de repostatge d'hidrogen | Nikola
Estació de repostatge d’hidrogen | Nikola

Aquests objectius, molt necessaris, només es podran aconseguir si els científics treballen dur i aconsegueixen nous materials energètics que siguin barats, fàcils de desplegar i que tinguin una certa rendibilitat a curt termini. “La pandèmia ha estat una experiència realment horrible”, escriu Silva, “però una de les poques coses positives” que en pot treure és que li ha permès “reconcentrar-se en el repte increïble de combatre el canvi climàtic”. Una lluita, on, és clar, “la comunitat dels materials energètics té un paper crucial”. Així, per exemple, “al Regne Unit la generació solar i eòlica és competitiva amb els combustibles fòssils”, però “necessitem investigar en millores en tecnologies de pel·lícula prima, nous polímers i altres materials híbrids que augmentin les capacitats de captura d’energia mentre redueixen el cos de producció si hem de terni una revolució energètica verda de debò”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa