MonPlaneta
Un augment de la temperatura global de més de 2ºC posaria en risc els boscos mediterranis

AEls boscos mediterranis viuran un declivi significatiu si l’augment de la temperatura mitjana és manté sobre els dos graus. Però si puja per sobre, fins i tot les espècies acostumades a la sequera, com l’alzina o el pi blanc, es veurien compromeses. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi amb participació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre Tecnològic Forestal (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL). És la primera revisió sistemàtica i quantitativa dels potencials impactes del canvi climàtic sobre la provisió de serveis ecosistèmics i el risc d’incendi a la mediterrània. Apunta també que amb una pujada per sobre dels dos graus, els indicadors sobre incendis i altres riscos augmentarien un 64%.

Aquests indicadors utilitzats per extraure aquest percentatge són molt diversos i inclouen el ‘Fire Weather Index’, el número d’hectàrees cremades, el número de dies amb risc elevat de foc, el número de jornades amb sequeres prolongades i altres riscos relacionats amb el clima, entre molts d’altres. L’article publicat a ‘Global Change Biology’ forma part d’un informe més ampli impulsat per l’equip de coordinació del projecte MedECC, amb la voluntat d’avaluar les conseqüències de l’escalfament global i altres factors de canvi sobre els serveis ecosistèmics a la Mediterrània.

L'incendi de la Ribera d'Ebre de 2019  | Jordi Borràs
L’incendi de la Ribera d’Ebre de 2019 | Jordi Borràs

La investigadora Alejandra Morán ha explicat que la Mediterrània s’escalfa de mitjana un 20% més ràpidament que la temperatura mitjana global. La seva realitat geogràfica, un mar petit i tancat, condiciona l’increment dels riscos d’incendi vinculats al clima d’aquesta zona. L’augment de sequeres a la conca Mediterrània té moltes possibilitats de transformar els boscos. En la línia d’ajudar a identificar escenaris possibles, el treball fa una aproximació quantitativa relacionada amb els serveis que proporcionen els boscos. Entre aquests hi ha com pot afectar el canvi climàtic a la provisió de fusta o a la producció de bolets.

La tasca dels investigadors ha suposat revisar els 78 treballs publicats fins ara sobre aquesta qüestió, avaluant les prediccions actuals i futures dels boscos respecte a la seva capacitat d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. La pregunta que l’article busca contestar és si els treballs que avaluen la provisió de serveis a futur detecten la diferència de comportament possible per sobre i per sota dels dos graus de temperatura. I quina situació s’esbossa si no es manté aquest creixement per sota d’aquest límit.

Nou comentari

Comparteix