MonPlaneta
El turisme és responsable del 8% de les emissions globals de CO2

El turisme, en conjunt, és el responsable del 8% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’origen humà. El transport, el lleure i l’allotjament tenen un impacte ambiental molt important, però com que és una part molt important de l’economia, un 12% del PIB de Catalunya segons les darreres dades i un 61% del creixement de l’economia de l’Estat el 2022, la seva consideració com a “monstre” del consum energètic, com afirma l’empresa especialitzada en eficiència energètica B.E.G Hispania en un comunicat, fa molt difícil desfer-se’n.

En aquest sentit, el ‘country manager’ d’aquesta companyia, Luis Claver, afirma que a l’Estat “ja s’estan duent a terme algunes mesures” per a reduir el consum energètic i l’impacte ambiental del turisme. Més enllà del perjudici que suposa per a les persones que viuen a zones turístiques pel que fa al preu de l’habitatge i de la vida en general i de la precarització dels llocs de treball, B.E.G explica com està duent a terme desenes de projectes d’eficiència energètica a establiments turístics, “implementant pràctiques de sostenibilitat” en aquest camp com també en fonts d’energia renovables i una millora en la gestió dels residus.

Turistes al Passeig del Born de Barcelona

Cinc àmbits que cal millorar

En el cas dels hotels, els àmbits que cal treballar són, segons l’empresa, cinc: la construcció i el disseny sostenibles, la gestió de l’aigua, la circularitat, la biodiversitat i l’eficiència energètica. En aquest darrer aspecte, la climatització, la il·luminació i l’aigua calenta sanitària són el 78% del consum energètic dels hotels, un impacte que podria reduir-se amb mesures com controlnt el nivell i la qualitat de la llum, amb beneficis per al planeta però també per a l’economia dels establiments turístics.

El ‘turisme verd’, un camp en què l’Estat és “molt a la cua”

Un hotel consumeix entre 100 i 200 kWh d’electricitat per metre quadrat, però una bona gestió podria reduir la despesa en aquest àmbit en fins a un 40%. A més, aquests establiments es poden beneficiar d’ajudes per a projectes d’estalvi energètic, amb possibilitats diferents segons si són estatals o autonòmiques. No obstant això, el mateix Claver reconeix que l’Estat és “molt a la cua” en aquest camp i que cal “més conscienciació” en l’anomenat “turisme verd”, una de les maneres com es podria reduir el seu impacte, si més no en el medi ambient, i augmentar la rendibilitat d’aquest sector econòmic.

Més notícies
La destinació de platja continua essent la més triada pels turistes

El turisme ha causat la pèrdua del 80% de la biodiversitat, segons un expert

El 70% de les destinacions de l'Estat afirmen que volen reduir la seva petjada ecològica "però no està passant"

El COAMB llança un nou portal per promoure el turisme sostenible

25 establiments o projectes es beneficiaran d’un assessorament gratuït amb l’objectiu d’impulsar accions que redueixin la petjada ecològica de les activitats i establiments turístics
Platja de Port de la Selva

El turisme és darrere del 80% de la brossa de les costes mediterrànies

Un estudi de l'ICTA-UAB alerta que el turisme és el principal responsable de la brossa marina que s'acumula a les platges de les illes de la Mediterrània a l'estiu
Grues a dalt d'un penya-segat a Sant Feliu de Guíxols | SOS Costa Brava

SOS Costa Brava mostra com el turisme ha destruït el litoral gironí

L'entitat recorda que la construcció ha malmès enormement el paisatge i reclama que es protegeixi el que en queda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa