El turisme, en conjunt, és el responsable del 8% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’origen humà. El transport, el lleure i l’allotjament tenen un impacte ambiental molt important, però com que és una part molt important de l’economia, un 12% del PIB de Catalunya segons les darreres dades i un 61% del creixement de l’economia de l’Estat el 2022, la seva consideració com a “monstre” del consum energètic, com afirma l’empresa especialitzada en eficiència energètica B.E.G Hispania en un comunicat, fa molt difícil desfer-se’n.
En aquest sentit, el ‘country manager’ d’aquesta companyia, Luis Claver, afirma que a l’Estat “ja s’estan duent a terme algunes mesures” per a reduir el consum energètic i l’impacte ambiental del turisme. Més enllà del perjudici que suposa per a les persones que viuen a zones turístiques pel que fa al preu de l’habitatge i de la vida en general i de la precarització dels llocs de treball, B.E.G explica com està duent a terme desenes de projectes d’eficiència energètica a establiments turístics, “implementant pràctiques de sostenibilitat” en aquest camp com també en fonts d’energia renovables i una millora en la gestió dels residus.

Cinc àmbits que cal millorar
En el cas dels hotels, els àmbits que cal treballar són, segons l’empresa, cinc: la construcció i el disseny sostenibles, la gestió de l’aigua, la circularitat, la biodiversitat i l’eficiència energètica. En aquest darrer aspecte, la climatització, la il·luminació i l’aigua calenta sanitària són el 78% del consum energètic dels hotels, un impacte que podria reduir-se amb mesures com controlnt el nivell i la qualitat de la llum, amb beneficis per al planeta però també per a l’economia dels establiments turístics.
El ‘turisme verd’, un camp en què l’Estat és “molt a la cua”
Un hotel consumeix entre 100 i 200 kWh d’electricitat per metre quadrat, però una bona gestió podria reduir la despesa en aquest àmbit en fins a un 40%. A més, aquests establiments es poden beneficiar d’ajudes per a projectes d’estalvi energètic, amb possibilitats diferents segons si són estatals o autonòmiques. No obstant això, el mateix Claver reconeix que l’Estat és “molt a la cua” en aquest camp i que cal “més conscienciació” en l’anomenat “turisme verd”, una de les maneres com es podria reduir el seu impacte, si més no en el medi ambient, i augmentar la rendibilitat d’aquest sector econòmic.