MonPlaneta
Treballem per l’emergència climàtica
  • CA

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

El nostre planeta té uns recursos naturals finits i, en l’emergència climàtica actual, hem d’apostar de manera ferma per la sostenibilitat, minimitzar els residus, desenvolupar les energies renovables, l’autoconsum i la gestió sostenible de l’aigua. En els últims anys, la situació s’ha agreujat a causa d’un model basat en el consum de combustibles fòssils que ha dut a una crisi energètica sense precedents.

La conseqüència directa ha estat l’encariment del preu de l’energia, que ha afectat de ple l’economia dels ajuntaments i de la ciutadania. Ara mateix, hi ha un únic camí possible: la necessitat de reduir el nostre consum energètic. És per això que la Diputació de Barcelona i els municipis de la província treballen per l’emergència climàtica i articulem diverses estratègies d’adaptació i de transició energètica. L’objectiu és assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), desplegant accions de suport als governs locals.

Energia renovables al centre d'informació de la Pleta, al Parc del Garraf | Diputació de Barcelona
Energies renovables al centre d’informació de la Pleta, al Parc del Garraf | Diputació de Barcelona

Impuls a les polítiques de transició energètica

Per tal de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i disminuir el consum d’energia, la Diputació treballa amb els ajuntaments per fer sostenibles i eficients energèticament els edificis municipals. Actuen a centres educatius, escoles d’adults i d’educació especial, conservatoris d’art i música, casals de joves i centres cívics, punts d’informació juvenil, instal·lacions esportives municipals… També apliquen polítiques de mobilitat sostenible, incentiven l’ús del transport públic i compten amb automòbils elèctrics o híbrids i amb bicicletes a les flotes municipals.

Pas ferm cap a les renovables

Un cop aconseguit que els equipaments redueixin el consum energètic, el següent pas consisteix a subministrar-los energia a través de renovables. La Diputació ho fa donant suport als municipis per instal·lar plaques fotovoltaiques i calderes de biomassa, i també millorant l’enllumenat públic. Són actuacions amb un impacte climàtic elevat i, entre elles es prioritzen les que redueixen més les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Aquesta política té una concreció tangible en el projecte ‘Renovables 2030’, que fins ara, ha invertit 70 milions d’euros als municipis de la província, amb més de 120 projectes de gran rellevància.

Enllumenat públic cada vegada més sostenible | Diputació de Barcelona
Enllumenat públic cada vegada més sostenible | Diputació de Barcelona

Adaptats a les noves circumstàncies

Per altra banda, la Diputació de Barcelona també desenvolupa polítiques d’adaptació a la nova situació climàtica. Es creen refugis climàtics —espais per fer front a les onades de calor—; s’aposta per la renaturalització de les ciutats, amb més verd i ombra als carrers; s’actualitzen els protocols d’actuació davant l’augment d’episodis climàtics cada cop més intensos i es reforcen les tasques de prevenció d’incendis.

Prendre consciència dels nostres actes

Si apliquem bones pràctiques, es pot estalviar fins a un 15% d’energia en la gestió dels edificis. És per això que la Diputació de Barcelona ofereix suport econòmic i tècnic als ajuntaments del territori que es comprometin a estalviar energia en els seus equipaments i a involucrar-hi els treballadors i la ciutadania.

L’objectiu és millorar la seva eficiència energètica i destinar l’estalvi aconseguit a les llars amb pobresa energètica. Bona part d’aquesta gestió es pot dur a terme gràcies a les campanyes d’educació i conscienciació ambiental que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Foment de la mobilitat sostenible amb bicicletes a les flotes municipals | Diputació de Barcelona
Foment de la mobilitat sostenible amb bicicletes a les flotes municipals | Diputació de Barcelona

La Corporació també ha posat en marxa el Pla Clima, un projecte intern que ens permet aplicar les mateixes mesures d’eficiència energètica en als seus edificis i a la seva flota de vehicles, a les vies locals i a la xarxa d’espais naturals, i que pretén assolir la neutralitat climàtica el 2030, vint anys abans de les fites marcades per la Unió Europea.

La Diputació de Barcelona treballa per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS, que van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030.

Més notícies
El gas natural liquat s'ha plantejat com una alternativa de futur però, pel que sembla, és pitjor que el gas natural corrent pel que fa al canvi climàtic | Meed
El gir europeu cap al gas natural liquat està tenint un gran cost climàtic
Un estudi mostra com la producció i transport d'aquest combustible emet 10 cops més carboni que el gas habitual
El secretari general de l'ONU, António Guterres, entrevistat pel canal de notícies de la BBC
L’ONU avisa que sense acció urgent contra el canvi climàtic “estem condemnats”
El secretari general, António Guterres, exigeix que el clima sigui una prioritat
El pantà de la Baells (Berguedà) el 2022, un exemple dels efectes de la manca de pluges | Aigües de Barcelona
L’acció climàtica, el gran repte pel present i el futur de tots
Aigües de Barcelona, primera empresa catalana reconeguda com a “Climate Smart Utility” a nivell internacional
Les energies solar i eòlica han evitat que la inflació a la Unió Europea fos encara més salvatge
La Unió Europea bat el seu rècord de producció solar i eòlica
La crisi del gas rus ha empès aquestes renovables fins el 24% del 'mix' elèctric

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa