MonPlaneta
El teletreball, una possible alternativa sostenible
  • CA

El teletreball pot ser una alternativa sostenible que no només ajudi a conciliar millor la vida laboral amb la social i la familiar sinó que, a més, pot reduir emissions d’efecte hivernacle. En un article publicat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), es destaca com el 2021 el 17,6% de persones ocupades d’entre 16 i 74 va teletreballar, especialment en el sector digital i activitats científiques, tècniques i financeres, i com els experts es plantegen si més enllà dels personals també hi ha impactes positius en el medi ambient.

El cert és que la resposta a això és complexa ja que depèn de molts factors. Eva Rimbau, professora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, apunta que en general les persones que teletreballen o volen fer-ho destaquen positivament que evita desplaçaments, facilita la gestió del temps, possibilita la conciliació i, en general, ens fa més eficients.

Marejar-se als mitjans de transport és un problema que afecta moltes persones | TheeErin / Flickr
El mitjà de transport emprat no només afecta en la comoditat sinó també en l’impacte mediambiental d’anar a treballar | TheeErin / Flickr

Efectes variables en el medi ambient

Pel que fa al medi ambient, Rimbau recomana consultar un informe d’Eurofound que apunta que el teletreball implica canvis en les vides i activitats de les persones i una sèrie de decisions en l’àmbit de l’empresa que poden augmentar o disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Entre els factors hi ha la freqüència del teletreball, la distància recorreguda i la durada del viatge quan es treballa presencialment, les emissions del mitjà de transport emprat, l’ocupació del vehicle durant els desplaçaments…

El que és “evident”, diu Rimbau, és que qui teletreballa més emet menys CO2 que qui va a la feina amb un vehicle de combustió interna, a llarga distància i tot sol. No obstant això, el teletreball també augmenta l’ús d’energia a les llars –calefacció, il·luminació, internet, cuina…– i fa que els treballadors estiguin disposats a acceptar feines més llunyanes si han d’anar poc a l’oficina, un fet que podria arribar a compensar l’estalvi d’emissions aconseguit amb el teletreball.

Treballadors de Media Markt carreguen al camió una rentadora vella | ACN
Gran part de les feines, especialment al sector serveis, es continuen fent presencialment | ACN

Una lenta decadència malgrat els avantatges

El teletreball, apunta l’article, no és en el seu millor moment, i les xifres assolides durant el confinament han caigut notablement. Tot i que actualment encara hi ha més persones teletreballant que no pas abans de la pandèmia, ha anat disminuïnt tant en el format habitual com en l’ocasional. Rimbau recorda que el 65% de la població ocupada de l’estat espanyol, 12 milions de persones, no poden teletreballar per les característiques de la seva feina. Així doncs, afirma, cal preguntar-se si el 17% de la població pot aconseguir compensar l’impacte negatiu de la resta o aconseguir millores significatives.

Més notícies
Teletreball | UPF
El teletreball té més efectes perjudicials en la salut de les dones
Així ho indica un estudi de la UPF-BSM que destaca l'estrès, la fatiga digital i la sensació de solitud que en resulten
La confusió entre els espais i els moments de treball, d'alimentació i de lleure és una de les principals causes d'estrès
Pensar sempre en la feina pot danyar el cervell
Els experts adverteixen que l'estrès laboral està augmentant i el 74% de treballadors afirmen que sempre estan disponibles
El reciclatge és un element importantíssim en la circularització de la cadena de valor
El canvi climàtic amenaça 80 milions de llocs de treball a les fàbriques
La sostenibilitat i l'economia circular són cada dia més importants per als empresaris, per raons molt diverses
Instal·lació de plaques solars | ACN
Assolir els objectius climàtics crearia 8 milions de llocs de treball en 30 anys
Complir els Acords de París tindria un efecte enorme en la creació d'ocupació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa