MonPlaneta
Solucionen el principal problema de les plaques solars de perovskita
  • CA

Un equip internacional d’investigadors liderats per la Universitat de Califòrnia – Los Angeles, als Estats Units, ha anunciat que ha resolt el principal problema que impedia l’adopció de la perovskita com a base per a unes plaques solars més eficients i primes. En un article a la revista ‘Nature’, els científics afirmen que han aconseguit evitar que la llum del so degradi el material, eliminant l’obstacle més gran que hi havia per començar a comercialitzar aquesta tecnologia.

Els científics de materials d’UCLA i de cinc universitats més han descobert exactament per què es degrada la perovskita, fent que el seu rendiment baixi. A més, han demostrat que un petit canvi en la fabricació aconsegueix arreglar-ho, permetent tenir tots els seus avantatges sense el principal dels inconvenients que s’havien detectat.

Fabricació d’una placa solar de perovskita | Wikimedia Commons

La tecnologia que pot marcar el futur

Les plaques solars de perovskita es poden fabricar amb un cost molt més baix que les de silici i, a més, són més eficients i es poden fer primes com un full de paper. Per tant, són una alternativa molt atractiva a les tecnologies emprades fins ara si no fos que, a causa de la llum, es deterioren molt mes ràpidament que les actuals, donant-los una vida útil més curta. Això era així, si més no, fins ara.

Un canvi petit però decisiu

Segons afirmen els investigadors, a aquestes plaques se’ls aplica un tractament per eliminar alguns defectes però que fa que les plaques tinguin una càrrega elèctrica negativa més gran. Tot i que això n’augmenta l’eficiència, també fa que l’estabilitat dels àtoms de les plaques es vagi trencant amb el temps, fent que el material perdi eficiència a l’hora de convertir energia.

Un cop descobert això, van provar un nou sistema per tractar les plaques que conté tant ions carregats negativament com positivament, per aconseguir que el resultat sigui més estable i continuï donant els avantatges del tractament pel que fa a l’eficiència. En provar plaques a què s’havia aplicat aquest tractament, en condicions d’envelliment accelerat, és a dir, d’il·luminació constant, les plaques van mantenir un 87% de la seva eficiència durant més de 2.000 hores, davant del 65% de les plaques tractades de la manera tradicional.

Una de les plaques solars de perovskita creades amb el nou tractament | UCLA

Una gran passa endavant

Així doncs, aquestes noves plaques solars de perovskita són de les més estables, pel que fa a l’eficiència, que s’han elaborat fins ara. A més, els descobriments fets per aquest equip també posen una base ferma a propers estudis que mirin de millorar la seva alternativa o trobar-ne de noves.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa