MonPlaneta
Un sistema d’enllumenat redueix dràsticament la despesa dels hivernacles

Un sistema d’il·luminació artificial per a hivernacles connectat a internet podria reduir en gairebé un terç la factura elèctrica dels agricultors que fan servir aquest sistema de conreu. Així ho afirma el grup d’investigadors de la Universitat de Georgia (Estats Units) que ha desenvolupat un mètode de control predictiu de la il·luminació per tal d’optimitzar-la i que només funcioni quan és realment necessària.

En un article publicat a la revista ‘Plants’, els responsables d’aquest invent expliquen com prediu la il·luminació solar i adapta la despesa en enllumenat suplementari. En dies de pluja o ennuvolats, els hivernacles tenen llums que compensen la falta de sol perquè les plantes continuïn creixent, una despesa elèctrica que suposa una part gens menyspreable de l’energia gastada per una explotació agrícola d’aquest tipus.

L'edifici de l'ICTA, a la Universitat Autònoma de Barcelona, disposa d'una gran coberta verda amb hivernacles
L’edifici de l’ICTA, a la Universitat Autònoma de Barcelona, disposa d’una gran coberta verda amb hivernacles

Gràcies a l’arribada dels llums LED, es va poder controlar la il·luminació dels hivernacles d’una manera que no s’havia pogut fer fins ara, i és aquí on entra aquest sistema de control intel·ligent que, és clar, no només suposarà un estalvi econòmic sinó una millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat. Amb uns sensors, el sistema controla les condicions meteorològiques i, gràcies a un algorisme, prediu quina serà la llum solar rebuda en el futur. Així, l’ús de la llum artificial s’optimitza sense que el creixement de les plantes es vegi afectat.

Segons els responsables d’aquest sistema, a més, els beneficis podrien ser més grans que els que han calculat. Per fer les simulacions, han donat per fet que el cost del subministrament elèctric és fix, cosa que en la majoria de casos no és així. Ara, el sistema ha estat reprogramat perquè també tingui en compte les fluctuacions del preu de l’energia i faci estimacions més precises de l’estalvi d’energia.

En qualsevol cas, produir menjar a un cost menor, tant en electricitat com en diners, sempre és un pas endavant cap a la sostenibilitat alimentària, un dels grans reptes del futur.

Més notícies

Set claus per estalviar gas i electricitat aquest hivern

En un moment com l'actual, alguns petits canvis poden tenir un efecte molt important
:  - Mobile
Un pou comú a Kenya | Wikimedia Commons

IBM premia un projecte barceloní per ajudar a trobar aigua a Àfrica

Un equip internacional ha desenvolupat una aplicació i un aparell per facilitar l'accés a aquest recurs a les zones més desafavorides del continent
:  - Mobile
Generador elèctric d'hidrogen | General Motors

General Motors fabricarà generadors elèctrics mòbils d’hidrogen

L'empresa vol entrar a un mercat on actualment el gas i el gasoil són pràcticament les úniques opcions
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa