MonPlaneta
Una sequera greu i llarguíssima afecta els Aiguamolls de l’Empordà
  • CA

Els Aiguamolls de l’Empordà es troben enmig d’una de les pitjors sequeres que han patit durant els últims anys. El director del Parc Natural, Sergi Romero, ha afirmat en declaracions recents a l’Agència Catalana de Notícies que la situació actual és “greu” i que es tracta d’un dels episodis “més llargs” que recorda d’ençà que va començar a treballar al parc, a principis dels anys noranta. Una situació que probablement es pot atribuïr als canvis en la meteorologia que ha dut el canvi climàtic.

A les zones humides, com és el cas dels Aiguamolls de l’Empordà, els episodis de sequera són força recurrents. El que no ho és tant és que, com està passant ara, només hagin caigut 225 litres per metre quadrat en el que duem d’any, una quantitat que suposa menys de la meitat de la mitjana anual, que se situa entre els 500 i els 600 litres per metre quadrat. Els recs que hi ha no tenen aigua i, per tant, algunes zones que habitualment estan plenes, com és el cas de l’estany del Cortalet, a dia d’avui es troben completament secs.

La zona de Vilaüt, també seca | ACN
La zona de Vilaüt, també seca | ACN

La situació és tan extrema que fins i tot hi ha hagut moltes espècies d’aus que han marxat cap a altres indrets perquè les condicions han deixat de ser les òptimes per a complir amb les seves necessitats vitals. El director del PN Aiguamolls de l’Empordà, Sergi Romero, atribueix aquesta situació crítica no només a la falta de pluges sinó, també, amb el propietari de Vilaüt, que “es nega a deixar inundar la zona”. Romero explica que “no es vol imaginar l’escenari si la situació persisteix” però que, en qualsevol cas “si no plou”, els Aiguamolls de l’Empordà “deixaran de ser una zona humida”. Una situació gravíssima i que, de moment, no sembla que tingui cap solució a la vista. Si no plou, és clar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa