Un ingredient tan habitual a les nostres cuines com la sal podria tenir un paper molt important en la transició energètica. Això, si més no, és el que afirma un nou estudi publicat a la revista ‘Tektonika’ i elaborat per investigadors de la Universitat de Texas – Austin, als Estats Units. Segons ells, grans dipòsits subterranis d’aquest compost podrien ajudar a sectors renovables com el de la geotèrmia o l’hidrogen i, fins i tot, capturar i emmagatzemar CO2.
Dipòsits que poden tenir més alçada que l’Everest
La sal ha tingut molta influència en la formació de les capes que hi ha sota la superfície de la Terra. Les forces geològiques la comprimeixen fàcilment en dipòsits complexos i enormes, amb algunes estructures subterrànies de més alçada que l’Everest. Aquestes estructures, precisament, i la geologia que les envolta, són les que proveeixen aquestes grans oportunitats per a les energies renovables i la reducció d’emissions.

El coneixement de la indústria pot facilitar molt l’aprofitament
Segons l’estudi, aquests dipòsits podrien servir per emmagatzemar hidrogen, conduir la calor fins a centrals geotèrmiques i fins i tot per a l’emmagatzematge de CO2. A més, explotar aquesta possibilitat podria ser una gran oportunitat per sectors com el de la lixiviació, la mineria de sal i la prospecció de gas i petroli. El seu coneixement i expertesa, acumulats amb el temps, podria ser d’un gran valor en aquest nou sector econòmic que podria ser alhora rendible i donar una empenta molt important a la transició energètica.
Emmagatzemar hidrogen i les emissions derivades de la seva producció
La sal, a dia d’avui, ja és emprada com a contenidor d’hidrogen a les refineries de petroli i la indústria petroquímica. Segons aquest estudi, els dipòsits subterranis podrien fer el mateix servei per a l’hidrogen generat com a combustible. A més, però, la roca porosa que envolta aquesta sal també podria servir per emmagatzemar CO2 de manera permanent. Que totes dues coses es fessin alhora, a més, tindria grans avantatges, ja podria permetre generar hidrogen amb gas natural i emmagatzemar de manera immediata les emissions derivades.

Un gran impuls a la geotèrmia
Pel que fa a l’energia geotèrmica, els dipòsits de sal podrien ajudar a l’expansió d’aquesta font d’energia en què s’està avançant molt des de fa uns anys. Tot i que actualment aquesta indústria és relativament petita, aquest estudi prova com la conductivitat tèrmica de la sal duu la calor de les roques que té a sota més a prop de la superfície i, per tant, es podria fer servir per generar energia.
Oportunitats sorprenents
Segons aquest article, doncs, les oportunitats que ofereix la sal són moltes i molt sorprenents. Totes aquestes possibilitats, creuen els seus autors, haurien de ser explorades. Qui sap si, d’aquí a pocs anys, podrien ser una gran ajuda a les tecnologies que ens han de permetre construir un futur millor per a tots.