MonPlaneta
Més de 230 revistes mèdiques alerten dels efectes “catastròfics” de l’escalfament global en la salut

L’escalfament global i la crisi climàtica estan tenint impactes innegables en la salut dels humans, i aquestes conseqüències de la nostra pròpia activitat es podrien tornar “catastròfiques” i “irreversibles” si no es prenen mesures urgents per frenar l’escalfament global i pal·liar-ne els efectes. Les perspectives, de fet, són tan greus que més de 230 revistes mèdiques van publicar un editorial conjunt aquest diumenge alertant de la gravetat de la situació i posant en 1,5ºC d’escalfament respecte els nivells preindustrials el límit a partir del qual la situació no tindrà cap mena de control.

L’article assenyala que hi ha forces relacioms demostrades entre la crisi climàtica i alguns problemes de salut que han pres una importància especial durant les darreres dècades, com ara les morts per calor, deshidratació o fallades renals; els càncers de pell, les infeccions tropicals, complicacions de l’embaràs, al·lèrgies, malalties cardiovasculars i respiratòries… Així doncs, la nostra salut ja està patint el canvi climàtic i els seus efectes, i és per això que els experts alerten que si la Terra s’escalfa més d’1,5ºC hi podria haver “un dany catastròfic a la salut que serà impossible de revertir”. I tot i els esforços que han fet alguns països i les grans declaracions d’intencions dels darrers anys, l’escalfament global ja se situa en 1,2ºC.

Estimació de l'escalfament global el 2085  | NASA
Estimació de l’escalfament global el 2085 | NASA

Així doncs, la reducció d’emissions ha de continuar sent, o esdevenir si encara no ho és, la prioritat de tots els països del món, per tal que els esforços donin fruits el més aviat possible i, idealment, abans no sigui massa tard. Així, els autors d’aquest editorial demanen als governs mundials que responguin a la crisi climàtica amb els mateixos “fons sense precedents” amb què es van enfrontar a la pandèmia de Covid-19. La situació és greu, consideren, prou com perquè s’hagin posat d’acord més revistes mèdiques que en cap altre moment de la història d’aquest tipus de publicacions.

Fins ara, alerten, gran part de l’objectiu de zero emissions s’ha orientat a refiar-se en sistemes que encara no han estat desenvolupats ni provats a bastament, com és el cas dels sistemes de retirada i emmagatzematge de CO2. Així, creuen, si no es fa res més l’escalfament global superarà no només els 1,5ºC sinó fins i tot els 2ºC, un llindar a partir del qual els impactes tant en en les societats i la salut humanes com en la biodiversitat de la Terra serien cataclísmics. És per això que, davant les properes reunions de l’Assemblea General de les Nacions Unides la setmana vinent o de la cimera del clima de Glasgow el proper mes de novembre, les revistes mèdiques del món volen llençar el seu toc d’atenció, esperant que es pugui “marcar 2021 com l’any en què el món finalment va canviar de rumb”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa