MonPlaneta
Renovables eficients per reduir la necessitat d’emmagatzematge

L’eficiència energètica no només és molt important a l’hora de reduir la nostra factura de l’electricitat sinó que és essencial perquè la transició a les fonts renovables sigui el més ràpida i fàcil possible. La mateixa generació d’aquesta energia, a més, també ha de ser eficient. En un estudi publicat a la revista ‘Journal of Renewable and Sustainable Energy’, un equip d’investigadors del Departament d’Energia dels Estats Units han explicat com prendre mesures en aquests sentits pot eliminar un dels inconvenients més grans de les renovables: la necessitat d’emmagatzemar energia per poder compensar la variabilitat del vent i la irradiació solar.

Els experts, que es proposen un escenari amb un 100% de generació d’energia renovable, proposen estratègies per guiar la transició a l’electricitat verda sense un dels elements que pot fer-la més cara: el desenvolupament i instal·lació de grans bateries. Fent servir dades del consum elèctric i les característiques dels habitatges als Estats Units, i dividint-los en cinc zones climàtiques diferents, per modular la demanda i la seva estacionalitat. Així van poder calcular la barreja adient de fonts d’energia per a cada cas per tal que calgués tan poc emmagatzematge com fos possible. En general, posar la capacitat de generació entre un factor d’1,4 i un de 3,2 per sobre de les necessitats, i prendre mesures d’eficiència energètica que redueixin el consum entre un 52% i un 68% seria el camí òptim a seguir per a una electricitat 100% verda, segons aquests experts.

Plaques solars  | Wikimedia Commons
Plaques solars | Wikimedia Commons

Tenint en compte, a més, que l’impacte paisatgístic de les plaques solars i les turbines eòliques causen protestes allà on arriben, assegurar que s’instal·la la font d’energia correcta a cada indret, i que es fa en la mesura necessària, podria calmar els ànims a molts dels qui consideren que se’ls està “trinxant el territori”, a més d’assegurar l’abastiment d’electricitat de la manera més eficient possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa