La població mundial podria caure dràsticament si es reduissin les desigualtats econòmiques i socials. Això, si més no, és el que afirma el darrer informe del Club de Roma, que proposa xifres molt diferents de les que apareixen a les estimacions de l’ONU. Segons el seu model ‘Earth4All’, i si tot continua com fins ara, la població de la Terra podria arribar a un màxim de 8.600 milions de persones el 2050 i, després, caure fins als 7.000 milions el 2100. Un número entre 2.000 i 3.000 milions de persones menor al dels càlculs fets fins ara.
Un model de càlcul de l’evolució demogràfica
Earth4All és un model informàtic creat per veure quines polítiques podrien beneficiar més la majoria de la humanitat. En aquest sentit, si es fes un esforç enorme per reduir la pobresa i la desigualtat, l’escenari seria semblant a l’esmentat però encara més pronunciat: el màxim de població mundial s’assoliria el 2040 (8.500 milions de persones) però, a finals de segle, hauria caigut fins als 6.000 milions. Unes xifres que serien molt millors que les que se citen habitualment però que, tot i així, continuarien suposant un problema important.

I és que per bé que una caiguda de la població mundial ajudaria a reduir molts problemes ambientals, això no vol dir que ens permetés no arribar a alguns punts d’inflexió que poden fer que les xarxes que permeten la vida a la Terra tal i com la coneixem no es desestabilitzin i facin col·lapsar moltíssims ecosistemes. A més, aquesta disminució de la població també voldria dir una altra cosa: més persones grans i menys persones en edat de treballar. Una situació que amenaçaria greument tant els sistemes de salut pública com, també, els de pensions.
En qualsevol cas, i fins i tot si no entrem en aquests escenaris de reducció de les desigualtats, la població de la Terra començarà a baixar, com a molt tard a finals d’aquest segle, perquè el número de fills per persona continuarà reduint-se. En aquest cas, però, el màxim de població del món arribaria a ser de més de 10.000 milions de persones.

Tendències semblants amb velocitats diferents
Els càlculs, doncs, per bé que difereixen en les xifres exactes, apunten a tendències molt semblants. En aquest cas, el model Earth4All és dels més complexos que hi ha i inclou factors ambientals, econòmics i socials, com ara la producció d’aliments, els sous, els impostos, l’energia i la desigualtat i les relacions de retroalimentació entre tots ells. A més, també té en compte els impactes previstos de l’escalfament global i fa servir la renda per càpita com a manera d’estimar el nivell d’educació i l’accés a mesures de control de la natalitat de les persones.
Grans canvis per assegurar el benestar de tothom
Entre els resultats d’aquest model, destaca, per exemple, que un progrés ràpid en l’educació de les dones ens acostaria a arribar més aviat al pic poblacional i a començar a baixar. A més, però, també es veuen els efectes que tindria millorar el benestar de tothom, com ara reduir la pobresa amb grans inversions en l’economia verda i en cancel·lar el deute, augmentar els impostos als rics, promoure dietes més sotenibles i saludables i electrificar l’economia per frenar l’escalfament global.