MonPlaneta
Reduir la desigualtat faria caure dràsticament la població mundial

La població mundial podria caure dràsticament si es reduissin les desigualtats econòmiques i socials. Això, si més no, és el que afirma el darrer informe del Club de Roma, que proposa xifres molt diferents de les que apareixen a les estimacions de l’ONU. Segons el seu model ‘Earth4All’, i si tot continua com fins ara, la població de la Terra podria arribar a un màxim de 8.600 milions de persones el 2050 i, després, caure fins als 7.000 milions el 2100. Un número entre 2.000 i 3.000 milions de persones menor al dels càlculs fets fins ara.

Un model de càlcul de l’evolució demogràfica

Earth4All és un model informàtic creat per veure quines polítiques podrien beneficiar més la majoria de la humanitat. En aquest sentit, si es fes un esforç enorme per reduir la pobresa i la desigualtat, l’escenari seria semblant a l’esmentat però encara més pronunciat: el màxim de població mundial s’assoliria el 2040 (8.500 milions de persones) però, a finals de segle, hauria caigut fins als 6.000 milions. Unes xifres que serien molt millors que les que se citen habitualment però que, tot i així, continuarien suposant un problema important.

Actualment la ciutat de Tòquio aprofita molt poc la seva capacitat de generació d'energia solar | Yodalica (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
La població mundial arribarà al seu màxim d’aquí relativament pocs anys | Yodalica (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

I és que per bé que una caiguda de la població mundial ajudaria a reduir molts problemes ambientals, això no vol dir que ens permetés no arribar a alguns punts d’inflexió que poden fer que les xarxes que permeten la vida a la Terra tal i com la coneixem no es desestabilitzin i facin col·lapsar moltíssims ecosistemes. A més, aquesta disminució de la població també voldria dir una altra cosa: més persones grans i menys persones en edat de treballar. Una situació que amenaçaria greument tant els sistemes de salut pública com, també, els de pensions.

En qualsevol cas, i fins i tot si no entrem en aquests escenaris de reducció de les desigualtats, la població de la Terra començarà a baixar, com a molt tard a finals d’aquest segle, perquè el número de fills per persona continuarà reduint-se. En aquest cas, però, el màxim de població del món arribaria a ser de més de 10.000 milions de persones.

Una de les moltes famílies afectades per la fam a Madagascar | Programa Mundial d'Aliments
La millora de les condicions de vida frenaria l’augment de la població humana | Programa Mundial d’Aliments

Tendències semblants amb velocitats diferents

Els càlculs, doncs, per bé que difereixen en les xifres exactes, apunten a tendències molt semblants. En aquest cas, el model Earth4All és dels més complexos que hi ha i inclou factors ambientals, econòmics i socials, com ara la producció d’aliments, els sous, els impostos, l’energia i la desigualtat i les relacions de retroalimentació entre tots ells. A més, també té en compte els impactes previstos de l’escalfament global i fa servir la renda per càpita com a manera d’estimar el nivell d’educació i l’accés a mesures de control de la natalitat de les persones.

Grans canvis per assegurar el benestar de tothom

Entre els resultats d’aquest model, destaca, per exemple, que un progrés ràpid en l’educació de les dones ens acostaria a arribar més aviat al pic poblacional i a començar a baixar. A més, però, també es veuen els efectes que tindria millorar el benestar de tothom, com ara reduir la pobresa amb grans inversions en l’economia verda i en cancel·lar el deute, augmentar els impostos als rics, promoure dietes més sotenibles i saludables i electrificar l’economia per frenar l’escalfament global.

Més notícies
A algunes zones del món, com es pot veure en aquesta imatge de Seül, a Corea del Sud, la pol·lució de l'aire és un problema enorme
Només un 0,001% de la població mundial respira aire net
Un estudi sobre les partícules PM2,5 determina que els límits de l'OMS només es compleixen en un 0,18% de la superfície del món
Un dels moments de la jornada al Col·legi d'Economistes
L’impacte econòmic de la pèrdua de biodiversitat, a debat
Territori i Sostenibilitat i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible organitzen la jornada ‘Prosperitat sense Natura’ per aprofundir en els efectes de la degradació del medi ambient
Europa presenta una nova estratègia industrial verda, digital i competitiva
L'objectiu de la Comissió és ajudar la indústria comunitària a liderar la transició cap a la neutralitat climàtica i el lideratge digital en un moment en què s’estan desplaçant les plaques geopolítiques
El futur de les ciutats podria ser sota terra, repensant les infraestructures bàsiques i el nostre ús del sòl | JKT-c / Wikimedia Commons(CC BY 3.0)
El futur de les ciutats podria ser sota terra
Les zones urbanes cada cop estan més densament poblades i la manca d'espai ens pot fer mirar cap avall

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa