MonPlaneta
Nou rècord d’activistes mediambientals assassinats en un sol any: 227
  • CA

L’any 2020, el número d’activistes en defensa del medi ambient i de la conservació de la terra que van ser assassinats va superar per segon any consecutiu la xifra més alta que s’havia registrat mai. Segons Global Witness, si l’any 2019 les persones que van patir morts violentes relacionades directament amb el seu activisme pel planeta van ser 212, l’any passat el número es va disparar un altre cop fins les 227.

Protesta de 'Fridays 4 Future' | Wikimedia Commons
Protesta de ‘Fridays 4 Future’ | Wikimedia Commons

L’informe fet públic per l’organització fins i tot detalla per què van ser assassinats tots aquests defensors del medi ambient, afirmant que un terç de les morts estaven directament relacionades amb l’explotació de recursos naturals, ja fos la indústria de la fusta, la mineria, la construcció de preses hidroelèctriques, etc. De fet, els conflictes pel futur de les masses forestals del món van ser darrere una part molt important d’assassinats, amb 23 persones mortes al Brasil, Nicagarua, el Perú i les Filipines. Un dels grups amb més víctimes mortals d’aquesta persecució de l’activisme mediambiental, a més, són els pobles indígenes del món, que també acumulen un terç dels assassinats registrats, amb Colòmbia encapçalant aquest apartat amb 65 persones mortes l’any 2020.

El document publicat per Global Witness, a més, considera probable que la xifra d’assassinats de 2020, tot i ser la més alta vista mai, probablement sigui més baixa que la real, ja que a molts països les llibertats civils, entre les quals hi ha la llibertat de premsa, estan patint restriccions cada vegada més grans. I tot i aquesta falta d’informació, el número continua creixent. Des de la signatura dels Acords de París de 2015, afirmen els autors del recompte, han mort una mitjana de quatre activistes mediambientals cada setmana. Tot plegat, un record funest que arreu del món hi ha persones que es juguen literalment la vida per salvar la terra que els ha vist néixer, els seus boscos, rius, mars, ecosistemes…

Fikile Ntshangase, una de les víctimes | Centre for Environmental Rights
Fikile Ntshangase, una de les víctimes | Centre for Environmental Rights

L’organització demana als governs del món que prenguin mesures serioses per protegir els defensors del medi ambient, que sovint estan completament desprotegits davant els grans propietaris o les grans empreses que hi ha darrere les accions que miren d’aturar, molts dels quals no tenen cap escrúpol a l’hora de fer-los desaparèixer. L’informe destaca, per exemple, el cas de Fikile Ntshangase, que va demandar judicialment una mina a l’aire lliure de Sud-àfrica i que va aparèixer morta a trets al menjador de casa seva el 22 d’octubre passat. Ningú no ha estat arrestat per aquest crim. I aquest, desgraciadament, només és un cas de tants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa