MonPlaneta
La recol·lecció de llentiscle, “un problema social i mediambiental”
  • CA

El ramader Pere Bover ha arribat a trobar 10 furgonetes de recol·lectors de llentiscle a la seva finca, segons ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies. Passen hores i hores a la seva propietat, agafen sense permís aquesta planta, que té un alt valor decoratiu i li paguen menys d’un euro per cada ram, fet d’una cinquantena de tiges. Bover ha trucat els Mossos diverses vegades, però no hi poden fer res perquè la recol·lecció de llentiscle no està regulada.

El llentiscle és una planta decorativa però que, a més, també fan servir les farmacèutiques. Els darrers anys la seva recol·lecció, que va començar fa una dècada, ha augmentat molt. És una pràctica organitzada: els conductors de les furgonetes reparteixen, a primera hora del matí, els treballadors irregulars que la cullen. Entre tots abandonen deixalles i malmeten la planta, els camps de conreu per on passen amb la furgoneta i, fins i tot, els filats elèctrics per tancar el bestiar.

Deixalles abandonades al bosc per recol·lectors de llentiscle | ACN
Deixalles abandonades al bosc per recol·lectors de llentiscle | ACN

Els propietaris forestals, els ecologistes, els ajuntaments i els sindicats fa temps que demanen una solució, que sembla que arribarà aviat. El Govern prepara un decret perque entri en vigor a finals de 2022. La directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, considera que és “un problema social i mediambiental” que cal encarar i mirarà de regular aquesta pràctica, donant “cobertura legal” als propietaris de les finques on es cull la planta i, alhora, professionalitzant el sector.

Així hi haurà “més transparència i traçabilitat en l’aprofitament d’aquest recurs i en garantirà la sostenibilitat”, afirma Sanitjas, que creu que la recol·lecció de llentiscle pot ser una “oportunitat” ja que, amb una poda “ben feta”, l’impacte en el territori pot ser “positiu”. El llentiscle, diu, té “un gran potencial en la química verda” però, a dia d’avui, “està fora del sistema”. La idea és crear un registre d’operaors autoritzats i garantir l’extracció correcta i legal i la traçabilitat de la planta, amb sancions per a qui no ho faci.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa