MonPlaneta
Les ‘quatre erres’ per reduir l’impacte ambiental dels aparells electrònics

D’ençà que es va presentar el PC el 1981, el món de la informàtica no ha parat d’evolucionar. Des d’aleshores, els ordinadors han canviat del tot la nostra manera de treballar i de relacionar-nos i no paren d’evolucionar cada vegada més ràpidament. Amb tot això, que ens ha dut grans avantatges al nostre dia a dia i també unes quantes preocupacions sobre cap a quin futur distòpic estem caminant, també ha generat un problema enorme de generació de deixalles electròniques.

60 milions de tones de deixalles cada any

Segons el Programa pel Medi Ambient de les Nacions Unides (PNUMA), cada any es generen uns 60 milions de tones de residus electrònics, dels quals un milió corresponen a l’estat espanyol. D’aquesta darrera xifra només se’n recicla un terç tot i que, de fet, se’n podrien reciclar tres quartes parts. Així doncs, és imprescindible que continuem desenvolupant la tecnologia tenint en compte el respecte al medi ambient.

Els aparells elèctrics i electrònics en desús suposen milers de tones de residus cada any només a Catalunya  | Basel Action Network (CC)
Els aparells elèctrics i electrònics en desús suposen milers de tones de residus cada any només a Catalunya | Basel Action Network (CC)

Estratègies com ara l’economia circular, per tant, són claus per mitigar les conseqüències ecològiques d’aquesta evolució que sembla que no té aturador. Des d’ANOVO, empresa de postvenda tecnològica, apunten que “prioritzar la reparació” serà essencial en aquest sentit, allargant el cicle de substitució i reduint l’impacte mediambiental del sector. Així, no canviar de dispositiu cada poc temps o donar-li una segona vida si el canviem són actituds que poden marcar la diferència.

Així doncs, l’empresa indica quatre estratègies clau que qualsevol de nosaltres pot implementar per tal de reduir la nostra empremta ecològica:

  • Reduir: Consumir de manera responsable és essencial pel medi ambient. En aquest sentit, els usuaris poden triar renovar constantment els seus dispositius o, en canvi, mantenir-los mentre compleixin la seva funció, allargar-ne la vida. En aquesta mateixa línia, també es poden buscar marques que tinguin polítiques de reducció de l’impacte mediambiental.
  • Reutilitzar: Molts aparells poden complir altres funcions quan ja no poden ser útils per a aquella per a què els vam comprar. Si és així, es poden regalar o vendre per donar-los una segona vida útil.
  • Reparar: Quan els dispositius deixen de ser funcionals, molt sovint es poden reparar, allargant-los la vida útil fins i tot quan sembla que han deixat de funcionar permanentment.
  • Reciclar: Quan ja no sigui possible fer cap de les coses anteriors, és molt important no llençar els dispositius a qualsevol contenidor, ja que tenen components de materials que són tòxics tant per a la salut humana com per a la del planeta. Així, és important recordar que hi ha molts punts de recollida per garantir que són reciclats com cal.
Més notícies
Deixalles electròniques

Deixalles electròniques: el progrés que intoxica el planeta

La ràpida evolució de la tecnologia genera cada vegada una quantitat més elevada de residus d’aparells trencats que acaben transformant-se en deixalles acumulades en els països menys desenvolupats
:  - Mobile
Els bolets poden substituir el plàstic com a base d'alguns equips electrònics | Universitat Johannes Kepler

Aconsegueixen fabricar xips informàtics biodegradables amb pell de bolet

Aquest material podria ser una alternativa als plàstics i fer l'electrònica molt més fàcil de reciclar
:  - Mobile
Bateries esclatant a una planta de tractament de residus al Regne Unit | BBC

Llençar les bateries on no toca pot ser molt més perillós del que sembla

Un estudi al Regne Unit ho relaciona amb centenars d'incendis a contenidors, camions d'escombraries, abocadors i plantes de tractament
:  - Mobile
Dos dels investigadors de l'equip de Toni Dorado davant la planta que han dissenyat a la UPC Manresa | ACN

Un projecte català per reciclar mòbils i bateries, a punt d’aconseguir la patent internacional

Aquests residus són els que creixen més ràpidament al món i només se'n tracten un 11%
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa